S5/JA-029 Debela peč

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 272
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/JA-029 Debela peč

Odgovor Napisal/-a s57x »

Danici se je Debela peč lansko leto tako priljubila, da smo turo letos morali ponoviti. Pravzaprav je lansko poletje zgubila tremo pred višjimi vrhovi in ta hrib je kot nalašč za začetnike. Tura ima vsega po malem, trud pa je poplačan s krasno panoramo.
Do Blejske koče smo letos prišli z Rudnega polja. Mimo vojaških objektov zavijemo desno v klanec, višje prečkamo smučišče in makadam nas hitro pripelje do peskokopa, kjer pustimo avte. Do sem nas vodijo tudi dokaj skromni smerokazi. (ta pristop je nekoliko daljši, gremo pa vseskozi po gozdu in je primeren tudi za razgibavanje zakrnelih pisarniških krakov). Takoj levo ob cesti je steza, ki nas pripelje do koče. Pot je dokaj zložna, le na parih mestih nam malo močneje požene kri po žilah. Naj že zdaj povem, da mi kažipoti, kjer je napisan tudi čas, že dolgo ne zaupajo več, saj se ne držim njihovih številk.
Blejska koča je vedno prijazna; ne vem, če še kje dobiš tako okusne klobase, kot tu. Ker prazen žakelj ne stoji, še manj pa hodi, smo si tu dodobra privezali dušo. Tako podprti, smo se v povprečju mlajši odpravili proti vrhu. Vreme ni ravno najboljše, vendar nas posvet z dežurnim vremenoslovcem pomiri – nobene nevarnosti poslabšanja ali celo kakšne nevihte ni. Zagrizemo v strmino, počasi nabiramo višino. Ni nam dolgčas, kup opravil imamo med potjo!
Za vsak slučaj, če markacije odpovedo, smo zložili tudi možica:

Slika

Ko premagamo največjo strmino in se nam razširi obzorje, tisti dve rumeni pegici, vidni na ekranu, ki prihajata s severa, spustita par kapljic dežja. Razpoloženje je ostalo prešerno, tiste krizice so pozabljene.

Slika

Čaka nas samo prečenje in že bomo pri vznožju vrha Debele peči.
Z Matejem se pogovarjava o hoji v gorah in pot nama mine, kot bi mignil. Tisti zadnji vzpon, za katerega piše, da ga prehodimo v desetih minutah, se meni zavleče v enajst. Gotovo bi sopihal še kakšno minuto več, če bi imel s seboj KV opremo. In hvalim dan, ko sem nehal kaditi!
Vrh zmeraj poplača vse napore. Razgled je dober, cela vrsta JA vrhov je vidna; na mnogih sem že stal že takrat, ko še ni bilo ročnih postaj. Koliko mi jih je še namenjenih? Kdo bi vedel… zato vsakič posebej uživam v prijetni družbi, v pogovoru s prijatelji (TNX Brane!), ob vsaki rožici. Da, tudi to je SOTA!

Slika

Ko sem že skoraj pospravil robo, me Matej vpraša: » Jure, kdaj bova pa spet radioamatirala?«. Takoj je videl, da ne razumem in mi je hitro razložil: »Kdaj bova spet tipkala?«

73 Jurij s57x

p.s. poti namerno nisem opisoval, saj dobre opise najdete na več mestih, tudi na hribi.net.
Oznake so dobre, prav tisti dan je hodil tam okoli fant z lestvijo in polnim nahrbtnikov smernih tabel – prvič sem videl nov model – tanke in dolge so. Tura ni pretežka za otroke z nekaj kondicije in dobro obutvijo. Mala Nina je potrebovala pomoč le na najbolj zoprnem mestu, kjer še odrasli dvakrat pogledamo, kam stopiti. Male krize pa smo reševali s petjem; neverjetno, kako to pomaga!

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/JA-029 Debela peč

Odgovor Napisal/-a s57xx »

:D
Jure S57XX

Odgovori