Mali Draški vrh 2132m stoji med Pokljuko in triglavsko dolino Krmo.Je sosed mnogo bolj poznanega in tudi obiskanega Viševnika in na zahodu smučarjem priljubljenega Velikega Draškega vrha.Mali Draški vrh(MDV) je na vse smeri precej strma gora , posebno še proti Krmi kamor pada njegova navpična severna stena in je dostopna le plezalcem.Še najlažji dostop na MDV vodi s Srenskega prevala kjer je poleti tudi nemarkirana stezica.Ima vzhodni vrh, ki je 4 m nižji od zahodnega ,ki je tudi nekoliko težje dostopen in tudi cilj naše aktivacijske točke.
Z dostopom sem začel na Rudnem polju na Poljuki ,kjer sem pri vojašnici pustil avto in se ob žičnicah napotil proti Viševniku.Nisem hitel saj sem šel dovolj zgodaj od doma in tako v uri in tričetrt prispel na vrh Viševnika.Pot je zadnja leta tu lepo zgažena zaradi množičnega obiska in tudi tokrat je bilo vsaj 15 obiskovalcev na vrhu.Naredil sem nekaj posnetkov s fotoaparatom si pritrdil dereze , v roke namesto palice prijel cepin in nadaljeval s prečenjem grebena proti Srenjskemu prevalu.Tudi tu je bila gaz že narejena in veselo sem zagrizel v strmino , ki je postajala vse bolj spoštljiva.Tudi dva ,ki sta že sestopala sta počasi korak za korakom iskala stopinje in seveda zapikala cepin do konca v sneg.Gor gre pri takih strmih pobočjih seveda laže in sem bil kar presenečen kako hitro sem bil na grebenu.Ja res je že nekaj zim mimo kar sem bil zadnjič na Malem Draškem vrhu pa še takrat samo na vzhodnem vrhu.Tokrat sem se zaradi aktivacije točno s pravega vrha potrudil še na zahodni vrh.Sprva je vodila gaz proti zahodu malo vodoravno in nato rahlo navzdol do sitnega mesta,kjer v ozkem strmem žlebu ni bilo videti stopinj.Očitno se je predhodnik raje odločil ,da je nerodno mesto odplezal po skalah, kar pa meni ni dišalo z derezami na nogah.Obrnil sem se proti steni , poiskal nekaj solidnih oprimkov v skalah in z brcanjem po snegu sestopil po strmem žlebu , ki sicer vodi v steno nad Krmo.No saj tega je bilo vsega nekaj metrov , tako da sem imel pred seboj le še kratko prečenje, prvo navzdol pod še eno skalno oviro tokrat na južni strani in nato nekaj metrov gor do vrha MDM.Na vrhu je bilo prav toplo in popolno brezvetrje zato se mi z aktivacijo ni nič mudilo.Užival sem v razgledih na vse strani in malo tudi v malici in vročem čaju ,ki sem ga hladil s snegom.Aktivacija je potekala brez problemov čeprav s te višine slišiš marsikaj,tudi klepet dveh Italijanov in še dveh 9A postaj istočasno ko sprejemam klice naših postaj.Tudi mene ste večinoma pohvalili , da sem s 5W kar lepo slišen po Sloveniji .Vsega lušnega je enkrat konec in tudi tokrat sem opazil ,da sta na Viševniku le še dva planinca in bo potrebno nazaj v dolino.Vračal sem se po isti poti,čez žleb brez problema navzgor na vzhodni vrh ,previden sestop z obrazom v hrib do Srenskaga prevala , ponovno vzpon na Viševnik in spust na Rudno polje do avta.Če mi je bilo na vrhu toplo in sem se še na Viševniku obiral pa me je zadnjih 10minut pred vojašnico, ko se je že počasi mračilo svinsko zeblo.Ogrel sem se šele do Zatrnika ko sem šele lahko snel odtajane gamaše.Za konec še zahvala vsem za vezo in seveda kar dva spota .
Morda sem pa koga spodbudil , ki je vešč hoje po snegu s cepinom in derezami , da se odpravi na ta vrh s prelepimi razgledi.Mislim, da mu ne bo žal, če bo le imel lepo vreme.
https://photos.google.com/u/0/album/AF1 ... t00DuB9DhM
73
S57MS
S5/JA-061 Mali Draški vrh
Moderator: s58r
Vrni se na “JA - Julijske Alpe”
Pojdi na
- PRAVILA
- INTERNATIONAL USERS
- SOTA - S5
- ↳ SOTA S5
- ↳ SOTA točke