Stenar sem si ogledoval in ga imel na muhi že pred dobrimi štirinajstimi dnevi, ko sem se vračal z Razorja. V sredo pa se je nepričakovano ponudila priložnost v obliki enodnevnega dopusta in krasne vremenske napovedi. Ženin predlog, da greva na kakšen vrh nad Kriškimi podi sem pograbil z obema rokama. Osnovni cilj je bil Stenar.
Dostop:
Z avtomobilom do Mojstrane in naprej v dolino Vrat. Od tam naprej nadaljuješ peš čez Sovatno do sedla Dovška vratica. Na sedlu zaviješ desno proti Stenarskim vraticam. Malo preden dosežeš sedlo se desno odcepi pot proti Stenarju. Iz Vrat do vrha sem porabil dobre tri ure ( žena pa kar nekaj več). Z divjanjem sem pridobil nekaj časa za daljše delo na aktivaciji.
Prostora za postavljanje anten je na vrhu dovolj.
Prva veza je bila z S57LU, ki se je oglašal s Kladiva v Karavankah. Takoj za njim pa S52ST, ki je bil na poti na Škrlatico. Za sredi tedna lep začetek.
Večina zvez je bila narejena na 145FM, na ostalih bandih pa jih je bilo le za vzorec.
Sestop je potekal po isti poti do križišča pod sedlom Stenarska vratica kjer se odcepi pot za Stenar. Tu sva namesto levo navzdol nadaljevala pot naravnost in nato navzgor ter se povzpela še na Križ. Po poti dostopa sva se nato vrnila nazaj na Dovška vratca. Ura ni bila še niti 13 zato sva tuhtala na kateri vrh naj se še odpraviva. Meni je vsekakor najbolj dišal Pihavec ženi pa se je zdel malo preveč naporen in je predlagala Bovški Gamsovec, ki je bližji in ima lažji dostop. Odločila sva se, da se odpraviva vsak na svoj vrh. Prerazporedila sva opremo in nekaj nepotrebne skrijeva za skalo. Žena se odpravi v hrib, jaz pa jo mahnem navzdol v smeri Pogačnikovega doma. Na prvi planoti stezo zapustim in po stečini prečim do melišča pod Pihavcem, kjer stopim na pot, ki vodi s Pogačnikovega doma na Pihavec. Sledi vzpon po melišču, ki je zelo zoprn . Melišče je namreč tiste najslabše vrste z velikimi kamni, ki so zelo slabo naloženi in se ves čas podirajo izpod nog. Na koncu melišča te čaka škrbina z previsom, ki je dobesedno naježen z klini in jeklenico. Na srečo je ta odsek kratek (cca 30m). Čez škrbino se prevališ na južno stran in odpre se ti pogled na sedlo Luknja. Pot zavije desno in od tu naprej vseskozi poteka po južni strani. Paziti moraš samo na to, da steze ne zgrešiš, ker je mestoma slabo označena. Na vrhu me je pričakalo popolno brezveterje in ravno prava temperatura.
Prostora za postavitev anten je v izobilju.
Ker je bil Pihavec prvotno samo tiha želja se naj nisem posebej pripravil. Zato sem kmalu po začetku aktivacije plačal kazen v obliki izpraznjenega akumulatorja. S seboj namreč nisem imel rezerve in sem ves čas delal samo z tistim, ki je vgrajen v FT817. Moč sem zmanjšal na minimum in uspel narediti še nekaj vez. Žal pa me na KV ni slišal nihče, ki je bil takrat aktiven na bandu zato sem z delom predčasno zaključil in se spustil nazaj na Dovška vratica, kjer me je že nekaj časa čakala žena.
Enkraten dopust, pa čeprav dolg samo en dan.
S56JAZ
S5/JA-010 Stenar in S5/JA-014 Pihavec
Moderator: s58r
Vrni se na “JA - Julijske Alpe”
Pojdi na
- PRAVILA
- INTERNATIONAL USERS
- SOTA - S5
- ↳ SOTA S5
- ↳ SOTA točke
- ↳ Predlogi in spremembe ARM
- ↳ Arhiv ARM predlogov in sprememb