S5/JA-016 Velika Mojstrovka

Moderator: s58r

Odgovori
s56jaz

S5/JA-016 Velika Mojstrovka

Odgovor Napisal/-a s56jaz »

Zjutraj sem imel krvodajalsko akcijo zato sem se odločil, da bom enkrat po dolgem času izkoristil pripadajoči prosti dan. Da bi pospešil obnovo manjkajočih trombocitov sem imel v planu vzpon na enega od vrhov v Julijcih. Da ne bi izgubljal časa sem že zjutraj zmetal vso potrebno kramo v avto, vključno s seznamom vrhov v Julijcih. Med potjo sem se odločil, da bom aktiviral najvišji vrh, ki se ga briše s seznama po 1.6.09 - Veliko Mojstrovko. Na seznamu jo bo nadomestil nekaj metrov višji in malo bolj oddaljeni Travnik, ki bo imel SOTA referenco S5/JA- 057.
Dstop: Ljubljana - Vršič, kjer na vrhu prelaza parkiraš in jo ubereš proti Mali Mojstrovki. Pot je na najbolj strmih delih še zasnežena zato ni slabo, če imaš s seboj cepin za vsak slučaj saj se v snegu na nekaterih mestih še skrivajo ledene plošče. . Ker sem imel časa dovolj sem šel najprej na vrh Male Mojstrovke in se nato od tam spustil na sedlo nato pa proti grebenu, ki vodi do Velike Mojstrovke.
Na Vel. Mojstrovko ne vodi nobena markirana pot, vendar je steza poleti še kar za silo uhojena. Za lažjo orientacijo so postavljeni možici. Ker pa je sedaj na najbolj strmih delih še sneg pot večinoma še ni vidna zato se moraš znajti sam. Največ težav trenutno predstavlajo robne zevi, ki so ponekod globoke nekaj metrov in za povrh spodaj širše kot pa na vrhu. Zato sem moral večkrat spremeniti smer saj se je cepin pri vbodu pogreznil v prazno. :o Do vrha sem porabil cca 2,5ure.
Na vrhu je prostora za postavitev anten dovolj.
Delal sem na 2m SSB in FM, 7MHz- kjer nisem imel uspeha :( in 14MHz, kjer je za silo še šlo. Na 2m se pozna, da je v smeri proti Ljubljani veriga visokih gora - Triglav, Škrlatica, Prisojnik, Razor i.t.d. Zato sem imel z nekaterimi postajami kar precej težav, nekaterih pa sploh nisem slišal. Samo S56IHX z Obolnega je imel signal do konca. Marjan hvala za spote. Na 7MHz mi pri vertikalki očitno manjkajo ustrezni radiali ali pa bo potrebno zopet ativirati inv V. Na 14MHz pa je vsake toliko časa priletela kakšna veza. Slišalo pa se je cel kup postaj iz JA. Signal so bili tako močni, kot da bi delali za plotom, samo gneča je bila takšna, da z mojimi 5W rajši nisem izgubljal časa s klicanjem.
Na vrhu sem ostal skoraj 3 ure saj je bilo vreme prekrasno. Na začetku so sicer grozili črni oblaki okrog Krna in Mangrta vendar so se odpravili v pravo smer - proč od Mojstrovke tako, da sem imel skoraj ves čas sonce. Še dobro, da je vseskozi malo pihalo sicer bi se na skalah še scvrl, olupil po nosu se bom sigurno saj s seboj nisem imel kreme za sončenje. Pri sestopu sem zopet pogrešal smuči saj je bil sneg - tam kjer še leži, še vedno pravi za idealno smuko. Za tolažbo sem se moral podričati kar s čevlji - in šlo je na trenutke kar preveč :D .

S56JAZ

vključpred O
Odgovori