S5/JA-049 Ščavnica

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s53x
Kontakt:

S5/JA-049 Ščavnica

Odgovor Napisal/-a s53x »

Počasi se približujem glavni nagradi JA ( ni tu mišljena Japonska) , to je 6 literski penini. Deveta aktivacija v tem območju je bila izvedena na Bohinjski Bistrici najbližjem hribu, Ščavnici. Domačini ji rečejo kar Kras in prav težko jim je bilo dopovedat na kateri vrh se mislim povzpet.
Izhodišče za današnjo mikroekspedicijo je bila železniška postaja v Boh.Bistrici. Zaradi nabave preživetvenih potrebščin sem jo proti vasi Bitnje mahnil kar mimo Merkatorja in nadaljeval po bankini ob glavni cesti. Po prihodu v vas zavijemo levo proti Jereki in po par sto metrih asfalta na prevalu prestopimo na kolovoz. Ta se začne kmalu strmo vzpenjat in se dokaj hitro spremeni v strmo vlako. Sledimo ji vse do našega cilja, to je do vrha 863m visoke Ščavnice, ki je zaradi nedavnega vetroloma in predvsem lesnih zajedalcev že precej spremenila svoj izgled in ni več tako zaraščena kot je vidno na GoogleZemlja posnetkih. Tako sploh ni nobene težave za napenjati žične antene, saj bi se dalo tudi dipol za 160m band lepo raztegniti.
Slika
QSO time
Kot vedno sem tudi tokrat stremel k temu, da oddajam iz samega SOTA vrha in niti meter stran. Aktivacija na kateri bi se zaradi svojega udobja ali boljšega delovanja antene zamaknil v po pravilih dovoljeno območje je proti mojim trmastim načelom. Princip je princip, pa magari, če je meni v škodo in če zato naredim le par zvez. Je neke vrste igra v igri! Kaj je pa drugega HAMradio kot igra?
Tako sem udobo sedel na trhlih vejah, ki so jih že v humus predelani listi obilno prekrili, postaja pa se je zasidrala v strohnjeno deblo, ki je kdovekdaj končalo svojo življensko pot ravno na tem mestu. Da je bila lokacija zelo skrbno izbrana in da je resnično nudila ekstremno ugodne namestitvene pogoje so kasneje potrdili tudi obiskovalci, ki so se začeli sprehajati po mojih rokah in lezli vedno višje, proti mehkejšim in volnejšim delom kože. Na levi šest, na desni roki pa štirje mali klopi. Hiteli so kot, da so neznansko lačni ali kot, da bi se bali, da kaj zamudijo. Kmali so po bližnjici končali tam kjer jim je mesto, to je v podrasti Ščavnice. Bili so prva izvidnica svoje vrste, ki se bo v naslednjih mesecih mastila in redila z mojim holesterolom.
Slika
Začetni del sestopa je bil po že znani na novo ustvarjeni vlaki,vendar je bila malo nižje opažena stara steza, ki se je strmo spuščala proti dolini. Časa do odhoda vlaka in s tem časa za eventualno izgubljanje je bilo dovolj tako, da se je sestop zgodil ravno tukaj, po njej. Steza se je končala prav malo nad vasjo Bitnje. Sledil je sprehod skozi to gorenjsko vasico, pa obisk njihove cerkve, ki je obdana z vaškim pokopališčem in nato zadnji vzpon dneva, to je vzpon na železniški most, preko katerega prečimo Savo Bohinjko in nadaljujemo do glavnega perona na železniški postaji Bohinjska Bistrica. Od tu imamo odprte poglede po celi Spodnji bohinjski dolini, na pravkar obiskano Ščavnico, na naslednji cilj Rudnico, na Vogel in gore nad Bohinjskim jezerom, med hojo ob progi pa se pred nami dviguje zid bohinjskih gora, pod katerimi nas 6327 m dolg bohinjski predor pripelje na Primorsko, v dolino Bače.
Slika

In potem sem dve uri, kot ubit, spal na vlaku!
Fotogalerija.
Video(čaka vrsto...) .
http://s53x.wordpress.com/
First S5 SOTA Mountain Goat !
Uporabniški avatar
s57xx
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/JA-049 Ščavnica

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Miloš, kaj se ti pa z vertikalko dogaja, da praviš na eni od slik ... "nikoli več" ...
Jure S57XX
Uporabniški avatar
s53x
Kontakt:

Ko jo postavim doma je vse OK. SWR skoraj na nuli, ko pa drugje ga zbijam in prekladam po hribu radiale. Tokrat ga nisem zbil nižje od 1:3. Iste žice, istega pol metra koaxa, vse isto, le zemlja druga :)
Namesto, da bi s postavljanjem pridobil na času ga z iskanjem primerne pozicije radialov, izgubljam. In potem odneham in delam s tistim kar je.
Uporabniški avatar
s57xx

Ja, z zemljo in možno višino radialov nad tlemi je lahko problem. Kak mali ATU bi pomagal. Jaz vertikalko uporabljam zaradi manjših problemov pri postavljanju na poraščenih vrhovih in zaradi šparanja teže - nič koaksa, antena in radiali direktno v postajo :D in se obnese.
Jure S57XX
s54q
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a s54q »

Si ne morem kaj, da ne b pokomentirl penine..
Bo treba čez 2000m. :mrgreen:

lp Boris
Uporabniški avatar
s53x
Kontakt:

Pif, vedno si zmišljujete neke nemogoče pogoje.
Brišete, zaklepate, radirate, spreminjate....sploh me ne marate.
Dobro, vam malo popustim in dovolim, da spremenite pravila. Recimo vrhove do 2000m za 3l penino!
Če pa to ni ponudba .....
s54q
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a s54q »

Se bojim, da je en virus v zraku. Vsi znamo samo protestirat. Moja nova ponudba, kdor ne bo 3 mesece protestiral in kršil napisanih pravil, vendar kljub temu kaj napisal dobi nagradico..

lp Boris
Uporabniški avatar
s57xx

:lol:
Jure S57XX
Odgovori