S5/JA-072 Suhi vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s53xx
Prispevkov: 313
Pridružen: 16 Jun 2008, 12:26

S5/JA-072 Suhi vrh

Odgovor Napisal/-a s53xx »

Suhih vrhov je v S5 kar nekaj, a ta je še posebno zanimiv saj skoraj ni zaslediti opisa. Zasledili sam zgolj en približen opis poti, tako, da sem bil sem skoraj brez pomoči. Za pristop izberem zahodno stran, torej iz planiške strani. Po ogledu zemljevida in pa raznih slik, sem ugotovil, da do sedla med Suhim vrhom in Ciprnikom nebi smelo biti nobenih težav in točno tako je tudi bilo. Na cesti Planica – Tamar zavijemo levo v hrib in se vzpenjamo po suhem hudourniškem grabnu vse do sedla, ki je na višini slabih 1500 m.

Slika
Tukaj zapustimo cesto

Slika
Sedlo in pogled v smeri Ciprnika. Visoka peč??

Od tu do vrha je zgolj še dobrih 150 m višinske razlike a kaj ko ni nobene poti. Iz sedla na vzhodno stran ne gre. Strme odsekane stene in neprehodno cretovje. Zato se spustim malo nižje in poiščem prehod v steni na zahodni strani.

Slika
Dobro nakazan prehod, na vrhu pa levo.

Začetnih 30 m dokaj enostavno, potem se nam odpre prečno vendar postaja vse bolj krušljivo a strmina ni tako huda. Kmalu pridem na greben in zopet imam pogled tudi na južno stran ki je porasla s cretovjem, severna pa odsekana krušljiva stena. Drugega mi ni preostalo kot da nadaljujem skozi cretovje in se kasneje usmerim na greben, ki je kazal, da bo dokaj lahko prehoden. Zamisel je bila seveda nadaljevati po grebenu na vrh. Teren se pošteno postavi pokončno. Kjer ni cretovja je izjemno drsljivo. Kombinacija peska in šopov trave, skala pa zgolj navpično, pa še ta je bila komaj kaj koristna, saj ti oprimek kmalu ostane v roki. Nekako mi uspe zlesti na greben a to je bilo tudi vse. Vrh je dobro viden cca. 30 do 40 m stran a kaj ko do njega ni moč priti.

Slika
Vrh je na dosegu roke ali pa tudi ne. :roll:

Greben je oster, krušljiv, brez možnih prehodov nižje. Vedel sem, da mi kaj drugega kot pa spust in iskanje novih prehodov ne preostane. A spust je bil mnogo težji seveda. Bil sem popolnoma »bos«. Vsaj 10 m vrvi bi bilo več kot dobrodošlo. Celo uro sem potreboval, da sem se res previdno in počasi spustil za 50 m nazaj v cretovje, kjer iščem prehod preko strmega grabna. Na drugi strani me je čakalo ponovno gosto cretovje pod katerim se je bolj splačalo plaziti se po vseh štirih kot pa hoditi po njem. Do vrha je strmo a vseskozi samo rastje tako, da si lahko pomagamo vseskozi z rokami.
Vrh je sestavljen iz dejansko treh manjših vrhov, najvišji je najbolj severni (tudi SOTA), kakih 20 m južno srednji (približno isto visok) in pa še kake 20 m južneje še kak meter manjši vrh, na katerem najdemo zapičen kramp brez ročaja. Postavitev polagalke točno na vrhu ne pride v poštev, zato jo postavim kar v cretovje kakih 5m od vrha. Manjša jasa skoraj brez naklona nam nudi več kot dovolj prostora za lažje razporeditev radialov.
Zaradi utrujenosti mi tokrat ni bilo čisto nič do »klofanja«, a se potrudim in ostanem eno uro na bandu, saj vrh prej še ni bil aktiviran. Na dveh metrih navkljub nekoliko boljši anteni ni šlo dlje kot pa do Jesenic. Oglasil se mi je tudi Janez S57JJ, ki se ravno kolesaril nekje med Ratečami in Kranjsko goro.
Za spust sem sprva načrtoval po grebenu na južno stran do Grla in potem spust po poti proti vzhodu v dolino Male Pišnice a sem se premislil. Po grebenu je res da nekoliko manj poraščeno a potem nekje od 1500m izgleda slabše prehodno. Tam kjer je skala je prepadno. Tudi pot ki vodi iz Grla v Tamar na zemljevidu izgleda vabljivo, a se bojim, da bo to taka pot kot je vrisana že mimo Lesenjaka (vzpon do sedla), ko poti ni in ni bilo. Zgolj neprehoden poraščen teren, kjer naj bi bila pot. Torej vračam se po isti poti. GPS mi je bil v cretovju v veliko pomoč, da sem zlahka zadel prehode. Če bi kdo kdaj pristopal po isti poti mu svetujem veliko previdnost. Dobra kondicija, čelada, pa morda še celo vrv za pomoč pri spustu skozi ni odveč.
Aktivacija v smislu kaj mi je tega treba, posebno, če pomislim na del poti ko sem se dejansko zaplezal. Skoraj verjetno se na vrh ne vračam več, me pa zelo »žre« pot iz Tamarja preko Grla in potem v dolino Male Pišnice, tako, da je možno, da se še kdaj »znajdem« na tem vrhu.

Še nekaj slikic:

Slika
Ponce

Slika
Pogled proti jugu

Slika

Slika
Ciprnik, slikan nekje iz poti.

Slika

Slika

Slika
Vrh. Zadaj Martuljške gore ter levo Kepa.

Slika
GPS sled. Puščica kaže na del poti kjer sem čisto zgrešil.

S50VD
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 Jul 2018, 17:34

Re: S5/JA-072 Suhi vrh

Odgovor Napisal/-a S50VD »

Bravo za vzpon in aktivacijo.
Raziskovanje v pravem pomenu besede.

Odgovori