S5/CP-008 Vancovec

Moderator: s58r

S5/CP-008 Vancovec

OdgovorNapisal/-a s57xx » 08 Mar 2009, 19:24

Vancovec 1085m, me je zaradi novo zapadlega snega pred časom zavrnil :shock: . Tokrat je bilo drugače. Snegu je bilo slutiti le še po osojnih bregovih, in ozkih grapah. Pomrznjene poti je zamenjalo blato, ivje pa prve trobentice in žafrani. Po časovnici naračunam, da naju z Milanom čaka dobre pol ure vožnje in nato približno uro in četrt hoje – se pravi, takole z malo rezerve, slabi dve uri od doma do vrha.

Pot po cesti jo ubereva po smeri, ki jo je pred časom opisal Robert (rdeča smer). Dobro si zapomnite slike kažipotov in ne boste imeli nobenih problemov z iskanjem smeri. Zadnji del (od konca asfalta do parkirišča in križišča štirih cest na sedlu) poti je obupen. Vidi se, da cesto urejajo, a je odjuga povzročila kup jarkov in lukenj. Počasi in previdno!

Slika

Peš nadaljujeva po vlaki za spravilo lesa (rumena). Odjuga je naredila svoje, blata je precej. Le tu in tam naletiva na zaplato snega. Prvi orientir je bilo sedlo med Kalom (907) in Vancovcem. Tu se prvič slišiva s posadko na CP-003. Domenimo se, da bomo zabeležili zveze, ko bova na vrhu. Nadaljujeva po vlaki, ki postaja vse ožja. Kakih posebnih razgledov ni – a vseeno več, kot če bi bil gozd zelen. Mora pa biti tu lepo jeseni, ko je vse v barvah!.

Pot počasi izgine v kupih listja, zato se odločiva, da jo mahneva kar malo »po čez« v breg na desni (siva). Napaka! Strmina, listje, pod njem veje in ponekod blatna zemlja so prav neprijeten sopotnik. No, kljub vsemu zadihana pazljivo pricikcakava do grebena, kjer se teren nekoliko poravna. Pot do samega vrha je rutina.

Pri povratku nadaljujeva po grebenu precej dlje, kot sva pri prihodu. Na mestu, kjer se pot iz SZ smeri obrne najprej proti jugu in nato proti JV se pod snegom skriva precej nova gozdna cesta. Le kje ima začetek? Dostop iz te smeri bi bil veliko prijetnejši, saj se nebi bilo potrebno pobijati čez veje, drevje, in štore v zanemarjenem gozdu.

Slika

Ob povratku pada svetloba nekoliko drugače in uspe nama najti v listju skrito stezico, ki sva jo prej zgrešila. Brez posebnosti se vrneva do avta. V dolino jo mahneva po drugi poti, kot sva prišla (zelena). Drživa se desne makadamske ceste (desno od znamenja). Dober makadam naju dokaj hitro pripelje v grapo, kjer se prične asfalt. Dosti boljša cesta, kot pri dostopu, je pa verjetno nekoliko daljša.

Slika

Grebenast vrh Vancovca me malce spominja na Tošč. Na severu in jugu ga obdajajo precej višji hribi, tako da lokacija ni ravno najboljša. Drevje je dovolj redko, da s postavitvijo KV vertikalke ni bilo problemov. Z dipolom za 40m bi se bilo potrebno malce bolj potruditi. Oba z Milanom ugotavljava, da nekako ni pravega življenja na bandu – tisti ki so prihajajo z lepimi signali in tudi naju dobro slišijo. Zagotovo se marsikdo udeležuje katerega od KV in UKV tekmovanj. 40 in 30m CW, 2m FM in ena 40m SSB zveza na koncu prinesejo kakih 110 zvez v obeh logih. S 70MHz tokrat nismo prišli nikamor.

Slika

Vancovec bo pri meni romal na seznam vrhov, kot je Kucelj – ponoven obisk le, če res nimaš iti kam drugam.

Slika

Vsem, ki bi želeli osvojiti vrh pa predlagam:

Menim, da je dostop do izhodišča boljši po poti, kjer sva se z Milanom vračala. Gozd, ki pokriva celotno območje je zelo zanemarjen :x . Polomljene veje na podrtih smrekah kot ježeve bodice čakajo, da se kdo natakne nanje. Pod listjem se skriva marsikaj, zato je pametno preveriti korak, saj te hitro lahko spodnese. Morda se bo stanje kaj popravilo – saj tista nova gozdna cesta pod vrhom lahko pomeni tudi pričetek urejanja gozda ;). Bomo videli. Morda Robert, kot domačin, ve kaj več.

Večkrat sem v mojih poročilih omenil "časovnico" in oceno, koliko časa bi potrebval za hojo. Ob upoštevanju, da poti ne poznamo in se je potrebno občasno malo orientirati, si lahko čas, potreben za vzpon in spust približno izračunamo takole:

4km po ravnem - 1 ura
400 višinskih metrov pri vzponu premagamo v 1 uri
800 višinskih metrov pri spustu premagamo v eni uri

Precej je seveda odvisno od kondicije in od tega, če se kje izgubimo :lol:

KLIK za še nekaj slik.
Zadnjič spremenil s57xx, dne 09 Mar 2009, 17:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Jure S57XX
Uporabniški avatar
s57xx
 
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 06:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-008 Vancovec

OdgovorNapisal/-a s56wrt » 08 Mar 2009, 20:40

s57xx napisal/-a:
Polomljene veje na podrtih smrekah kot ježeve bodice čakajo, da se kdo natakne nanje. Pod listjem se skriva marsikaj, zato je pametno preveriti korak, saj te hitro lahko spodnese. Morda se bo stanje kaj popravilo – saj tista nova gozdna cesta pod vrhom lahko pomeni tudi pričetek urejanja gozda ;). Bomo videli. Morda Robert, kot domačin, ve kaj več.Živjo Jure!

Tista pot, ki pripelje iz druge strani pod vznožje grebena je ena izmed vlak, katera se začne (nevem, če si opazil) z vlako v "grapi". To je od odcepa za Smolevi takoj pred tistim mostom in hišami ostro desno. Po tej vlaki in grizenju kolenov te čaka cca. 2 uri zelo blatne in strme vlake. Seveda se ti takoj čas podaljša še za kakšno uro, če slučajno "fališ" pravo vlako, ker jih je tam gor "malo morje". :oops:
Ja resno, ker ima skoraj vsak lastnik na svojo parcelo, tudi svojo vlako.

Ja glede ceste, katera vaju je pripeljala do križišča, kjer sta pustila avto je pa res v gradnji (obnovi) in to se je vse dogajalo sedaj čez zimo (cca.dober mesec nazaj), tako, da sem se jaz sigurno peljal po lepši cesti, ker je bil še sneg in led na njej, tako, da ni bilo kakšnih luken in blata.

No ja pa še nekaj.... :)
Tista steza, katero sta odkrila, ko sta šla nazaj je pa samo steza od gamsov, jelenov,....(to je bil tudi moj vzrok zakaj nisem pri moji prvi aktivaciji nič napisal). So me "napadli" nekateri od lovcev.....No ja nebi kaj več, ker se je potem k sreči prah polegel. :roll:
73 de S56WRT - Robert
s56wrt
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 02 Sep 2008, 18:19


Vrni se na CP - Škofjeloško, Cerkljansko in Polhograjsko hribovje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron