S5/CP-002 Porezen

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-002 Porezen

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Zdravo!

No, pa je minil še en prevroč dan. Že pri načrtovanju odprave sem se odliočil, da Porezen osvojim iz severne smeri. Oločitev za to je bila dokaj enostavna. Vremenska napoved obljublja visoke temperature. Pot po tej strani pa poteka v glavnem po gozdu - vsaj v delu, ko se najbolj vzpne. Malo višje, ko se pot iz cik-cak mulatjere prelevi v grebensko pot, se tudi strmina umiri, pa še na kak veter lahko računaš.
Od doma se odpravim okrog 06.00 ure. Pot me pelje skozi Selško dolino do Petrovega Brda, kjer zavijem proti zaselku Podporezen. Asfaltna cesta, me dokaj hitro pripelje do načrtovanaga izhodišča. A takoj, ko stopim iz avta ugotovim, da bo vzpon potekal v oblakih mušic, muh, obadov in podobne leteče golazni. Ocenjujem, da je pred mano cca 1.5 ure umirjene hoje. Zavestno sem hodil le tako hitro, da je zadoščalo dihanje skozi nos. Le tako sem si zagotovil, da ne posrkam nadležnih spremljevalcev.
Pot me precej hitreje (1 ura), kot sem računal, pripelje do doma na Poreznu. Od tam do vrha je le še cca 5-10 minut, a najprej je potrebno kaj narediti tudi zase. Ojačan čaj se prav prileže, prav tako tudi klepet z oskrbnikom. Ta se kmalu odpravi popravljat streho na WC-ju, jaz jo mahnem na vrh.
Fiberglas postavim ob spomeniku na vrhu Porezna. Ker ne želim napeti antene preko poti ni postavljena ravno v smeri, kot si želim. Tudi na vrhu sem precej prej, kot sem napovedoval. Ujamem Radota, nato pa še nekaj časa uživam v miru. Vrh je samo moj, a ne bo več dolgo. Prično se valiti obiskovalci v večjih in manjših skupinah. Izmenjamo nekaj besed o tem, kaj počnem. Nekateri so zadeve poznali, saj imajo radioamaterje med sorodniki.
Delo potekalo brez posebnosti. Vsega skupaj narejeno 70 zvez. Dobra polovica na 40m, nekaj manj na 30m in ena na 2m. Proti koncu kakih 5min kličem CQ na 20m, a se ne da narediti nič. Ob začetku poizkusim tudi nekaj časa klicati na 3558, a tudi nič. Vprašanje je, koliko je sploh prišlo wattov iz neresonančne prekratke antene.
Sonce ne vrhu žge ko sam vrag, obadi so sitni, da je kaj. Po slabi uri na KV se zadeva umiri do mere, ko lovcev tudi po parih zaporednih CQ-jih ni. Čas, da zložim vse skupaj v nahrbtnik in jo mahnem proti koči v zasluženo senco in na okrepčilo.
Jure S57XX

Odgovori