S5/CP-010 Vrhovčev grič

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-010 Vrhovčev grič

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Obupno petkovo vreme je dodobra spremenilo načrte za soboto in nedeljo. Le kdo bi v petek računal, da se bo že v soboto polepšalo in da bo po meglenem in oblačnem nedeljskem jutru posijalo sonce.

V soboto zvečer sva se z Milanom še odločala, kam bi šla. Glede na to, da sva oba želela oddelati Jurija, ki je napovedoval aktivacijo z »zaklete« Planinice sva se odločila, da štartava precej pozno, zato je končni izbor padel na Vrhovčev grič, 1048m visok vrh med prelazom Kladje in Ermanovcem.

Če bi se odpravil na aktivacijo sam, bi jo skoraj zagotovo mahnil mimo Gorenje vasi, Trebije, Sovodnja na prelaz Kladje, kjer se desno odcepi cesta proti Ermanovcu, levo pa proti Bevkovem vrhu. Milan je predlagal veliko hitrejšo varianto. S ceste Hotavlje – Žiri na Trebiji zavijeva ostro desno skozi vas. Precej nova, široka, strma in ovinkasta asfaltirana cesta nas skozi Staro Oselico dokaj hitro pripelje na greben, kjer stoji kapelica in zvon. Zavijemo desno, mimo planinskega doma na Ermanovcu in po kakem kilometru smo na izhodišču. Avto pustiva ob trenutno nenaseljeni kmetiji Vrhovec. Po smrti gospodarja se dediči ne morejo dogovoriti glede nasledstva, zato dokaj nov in velik objekt počasi a zanesljivo propada.

Kot se spodobi za zimsko aktivacijo, nama družbo dela nekaj centimetrov snega. Kljub pozni uri (okrog ene po lokalnem času) je sneg mestoma še vedno zmrznjen, zato brez težav nosi težo aktivatorja skupaj z dodatno opremo. Drugod se predira, zato se raje drživa roba gozda, kjer snaga skoraj ni.

Slika

Milana slikam točno na vrhu, ki ga imamo označenega v naših podatkih. Malo se ozrem okoli. Hmmm. Pa je to res pravi vrh? Pustimo dileme za kasneje in postavimo PPS.

Slika

Utaboriva se pod smreko na robu jase, kakih 25m oddaljena od dejanskega vrha. Milan ima s sabo malo zložljivo pručko – pa ne za naju. Za postajo, da ji bo lepo udobno. Nama je namenjeno nekaj kartona in do sedaj že zelo dobro preizkušena »SOTA blazinica«. A se prav nič ne razburjava. Temperature zaradi direktnega sonca niso čisto nič zimske, pod smreko je suho, celo rokavic in kakega posebnega dodatnega oblačenja, ne potrebujeva.

Slika

Na drog tokrat priveževa Milanovo zastavico, za katero je to krstna aktivacija. Z delom prične Milan na 30m, saj je 7MHz precej napolnjen z nekimi lokalnimi tekmovanji. Jaz se spravim na 2m FM. Takoj se javi Janez, kasneje še Marjan, nato pa nič. Do Robija v Železnike ne sežem. Malo se sprehajam s palico, na kateri imam pritrjeno Zvonetovo anteno, da bi ujel kako boljšo smer proti Selški dolini, a nič ne pomaga.

Ker mi je vrh malo sumljiv, se ga odločim malo bolj natančno raziskati. Vrhovčev grič je precej »planotast«, z dvema vrhovoma, ki segata (po izohipsah) preko 1045m. Vrh proti zahodu se mi dozdeva višji, kot je ta, bolj vzhodni, ki ga imamo označenega v ARM-u. Morda je kriv gozd, ki ga dela višjega? Smo naredili napako pri določanju kordinat?

Slika

Mahnem jo mimo skladovnic drv proti gozdu, kjer iščem tisti »drugi« vrh«. Merjenje relativne razlike višin z GPS-om ni uporabno, ker se natančnost podatkov v gozdu zmanjša. Zato se poln dvomov vrnem nazaj do PPS-a na svojo »dozo« KV zvez. Milanu na 30m še vedno laufa, zato ponovno poizkusim srečo na 2m, kjer oddelam trojček Zvone – Sabina - Miloš, ki so že doma na toplem po zaključeni aktivaciji Mokrca.

Slika

40m je še vedno precej poln, a le najdem kolikor toliko solidno frekvenco na 7034. Gneča ni prevelika – se vidi, da je Milan precej razredčil vrste CW lovcev. Tja proti tretji uri še malo zamenjava bande. Ker ni več interesa, sonce pa se tudi pričenja skrivati za vrhove smrek, vso ropotijo pospraviva in jo mahneva proti avtu. Ob povratku se ustaviva še v domu na Ermanovcu, premoti pa naju tudi sončni zahod na eni strani in z zadnjimi odbitimi sončnimi žarki osvetljeni vrhovi bližnjega Blegoša in bolj oddaljenih zasneženih vrhov. Bemtim, ker sem doma pustil boljši fotoaparat, saj malemu, ki se spozna zgolj na »avtomatiko«, nenavadni svetlobni pogoji delajo probleme.

Slika

Slika

Sledi spust v dolino v sivo, megleno realnost.

Vrhovčev grič in Ermanovec sta lahko prav prijetna destinacija za celodnevni družinski izlet. S Trebije, a tudi više, pelje kup dobro označenih pešpoti, ki pa v snegu še niso bile kaj posebno obiskane – vsaj kolikor se je dalo sklepati po sledeh.

Slika

Vrh je velik travnik, proti zahodu, vzhodu in severu zastrt z gozdom. Le proti jugu se odpira pogled vse tja do Snežnika. Prostora za antene je več kot dovolj - tudi za kako žično jagico za 160m bi ga našlo več kot dovolj.

Ker mi je bil vrh sumljiv, sem se doma ponovno zakopal v vse vrste kart, ki so mi na voljo. Rezultati so dvoumni, a se nagibajo k temu, da imamo označbo pravilno postavljeno. Po kartah 1:10k je vrh, ki ga imamo označenega v ARM-u (na čistini) visok le 1046m, »pravi vrh« z višino 1048m pa se nahaja v gozdu – kakih 200m vzhodneje od tega, ki je označen. Tudi na Garminovih kartah je kot »Vrhovčev grič« označen tisti v gozdu, ta nižji, visok 1046.5m sploh ni označen.

Slika

Na vseh ostalih kartah (papirnih in digitalnih) je kot 1048m visok označen vzhodni vrh – ta, ki ga trenutno vodimo pod oznako CP-010 in je prikazan na spodnjem izseku karte 1:25k.

Slika

Dokler ne dobimo nedvoumnih dokazov, kateri je za slaba 2m višji predlagam, da vse ostane tako kot je. Če do sprememb pride, boste pravočasno obveščeni.

Pa da ne bo kake hude krvi ali napačnega razumevanja. Vse aktivacije, opravljene v radiu 100m od točke, ki je trenutno označena so, in bodo ostale, veljavne, tudi če se naknadno izkaže, da moramo oznako za vrh prestaviti.

Nekaj slik je še tukaj
Jure S57XX

S57PZ
Prispevkov: 159
Pridružen: 16 Jun 2008, 08:41

Re: S5/CP-010 Vrhovčev grič

Odgovor Napisal/-a S57PZ »

.
Zadnjič spremenil S57PZ, dne 12 Jul 2010, 21:21, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
S57D
Prispevkov: 279
Pridružen: 16 Jun 2008, 09:01
Kontakt:

Re: S5/CP-010 Vrhovčev grič

Odgovor Napisal/-a S57D »

.
Zadnjič spremenil S57D, dne 26 Maj 2010, 14:51, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-010 Vrhovčev grič

Odgovor Napisal/-a s57xx »

He, he :lol:

Še enkrat bom napisal, ker so bili podobni komentarji že pri Mokrcu, a se očitno zadeva še vedno ne prime. Če se gremo SOTA (v najožjem prevodu kratice), se je pač potrebno držati parih pravil. Če se ne držimo pravil, se gremo pač pohodništvo in uporabo radijskih postaj na vmesnih postankih. Tudi nič narobe - samo da smo na luftu.

Žal je tako, da so običajno na udaru tisti, ki o svojih aktivacijah kaj napišejo in pošljejo slike. Pri njih se naknadno lahko ugotovi, da so "kiksnili". O onih drugih, ki po hribih hodijo in jih slišimo le na bandu, tule pa se ne pojavijo, pa je težko soditi.

Kaj vidim v morebitni prestavitvi Vrhovčevega griča v gmajno? Problem za normalno delo :(, a če je to potem pravi vrh, me tudi gmajna ne moti.

Kot območni vodja za CP in RG sem tudi odgovoren, da so označeni pravi vrhovi. Če ugotovim, da se je pri določevanju vrha naredila napaka, bom to popravil. Kako je s popravki in veljavnostjo lepo piše v Splošnih pravilih in Referenčnem priročniku, zato ne nameravem ponovno razlagati.

Prav tako imam namen jasno povedat, če opazim, da se ne dela v okvirih dovoljenih odmikov od vrha. Vsak, ki se bo v teh opozorilih našel, naj potem pač ukrepa kot se mu zdi najbolj prav.
Jure S57XX

Odgovori