S5/CP-027 Kožljek

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-027 Kožljek

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Prihajata zima in mraz, zato je bil en malo bolj enostaven izletek ravno pravšen, da se preveri delovanje opreme pri negativnih temperaturah. Tudi Milan, S58MU s katerim sva se skupaj odpravila na to odpravo, ni imel časa ravno v izobilju, zato sva se odločila za eno »turbo« KV aktivacijo. Brez kakih velikih debat je izbira padla na Kožljek, 788m.

Milan je na vrhu že bil, zato sva brez zapletov pribrzela do izhodišča. Iz Gorenje vasi in preko Lučin se v Suhem dolu spustiva v smeri Polhovega gradca. Nadaljujemo skozi Kurjo vas in gremo na nekoliko bolj resnem križišču v smeri Horjula (desno). Po kakem kilometru zavijemo levo v smeri Samotorice. Nadaljujemo po asfaltni cesti mimo cerkve Svetega Mihaela. Tu nekje lahko pustimo avto in jo mahnemo peš proti vrhu. Zaradi časovne stiske sva nadaljevala po cesti, od koder se kmalu odcepi na novo asfaltirana cesta (ostro levo), ki nas hitro pripelje na sedlo do kapelice, kjer pustiva avto. Najprej se razglejte naokoli. Se splača!

Slika

Vrh je oddaljen le slab kilometer. Najprej čez travnik, mimo vodnega zajetja in v gozd, kjer nas že čaka kažipot, ki nas usmeri v pravo smer.

Slika

Na vrhu sva kot bi mignil. Sledi vpis v knjigo, požirek čaja in antigripina, določitev lokacije za KV in UKV PPS, postavljanje opreme. S klini in palico še ni težav, saj je zemlja pomrznjena samo v tanki plasti na vrhu. Termometer kaže –3, kar je občutno bolje od Gorenje vasi, kjer je bilo –8. Kljub vsemu bo potrebno razmisliti o plastičnem kladivu in nekoliko bolj resnih klinih.

Morda na tem mestu par besed o obleki. Navado imam, da sem pri hoji čimmanj oblečen. Spodnja majica ni iz bombaža, saj se le ta preveč ohladi, ko se navlaži. Neke vrste sintetični material hitro odvede vlago proč od telesa, tako da imamo vedno občutek, kot bi imeli oblečen grelec ;). Tudi srajca ni klasična flanela temveč nek material, ki se tudi izredno hitro osuši, na notranji strani pa vedno ohranja občutek suhosti. Dokler oprema ni postavljena, se dodatno ne oblačim. Ko se je potrebno usesti, se dodatno napravim glede na temperaturo in veter. Tokrat je šel gor flis in vetrovka, saj je malo pihalo. Nekako nisem pristaš »dolgih gat«, zato imam raje v nahrbtniku dodatne vetrne »šekasto SMB« hlače, ki so se po nekih čudnih poteh nekako znašle pri meni. Tokrat ni bilo potrebe zanje, zato so ostale v nahrbtniku. Tanke rokavice, ki jih uporabljam pri hoji s palicami, zamenjam. Pri daljši hoji lahko postanejo vlažne in tudi nekoliko bolj nerodne so od tistih, ki jih imam za klofarijo. Tanke rokavice iz materiala, ki ne prepušča veter, bi bile morda za koga celo nekoliko premajhne, a se mi prilegajo kot druga koža. Barantanje z malo »/p« CW ročko mi tako kljub rokavicam ne dela nobenih problemov, pa še prsti so na toplem.

Slika

Zaradi LZ DX Ctesta začnem na 30m, Milan na 2m. Po 15CW zvezah zamenjava poziciji. V kratkem se ustavi obema, zato skočiva na 40m. Ne bo šlo, band je prezaseden. Rezultat na 20m je brezplodno klicanje v prazno. Takrat dobiva obisk v obliki dveh zlatih prinašalcev. Kmalu za njima v potu svojega obraza prisopihajo lastniki s kolegi. Konec zvez za kake pol ure. Nastavljamo se sončku, ki sedaj že prijetno greje, izpraznimi vsebino stekleničke Costela in poizkusimo prepričati oba razigrana štirinožca, da nama ne odneseta obeh PPS-ov.

Slika

Slika

Obiski odidejo, zaradi Milana bi morala že na pot, a naju mir na 40m prepriča, da še parkrat pokličeva CQ. No, sedaj pa imava, kar sva hotela. Band oživi, zveze se nizajo, tudi topleje postaja (+3), zato bi človek kar ostal tam gori. A kaj češ. Obveznosti kličejo, tudi goveji kremenatl'ci Pr' sedmic že čakajo, zato pospraviva in nazaj proti domu. Skupno je v logu cca 100 zvez.

Slika

Na Kožljek vodi več poti, zato si lahko vsak izbere svojo. Vrh bi postavil nekam v kategorijo Jakoba, Škofij, Osolnika, … Prijeten nenevaren izlet za vse starosti in letne čase, lepi razgledi v lepem vremenu. Proti jugu in deloma zahodu je vrh poraščen, zato tudi senca v poletni vročini ne bo izostala.

Prostora je dovolj za vse vrste anten. Tudi tehniki temperature še ne nagajajo, zato tudi male grelne blazinice čakajo na kaj hladnejšega.

Še nekaj slik.
Jure S57XX

Odgovori