S5/CP-006 Mladi vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-006 Mladi vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Stari vrh, Mladi vrh 1374m, Koprivnik in Blegoš so iz marsikaterega konjca Gorenske dobro vidna veriga vrhov. Sedlo med Starim in Mladim vrhom (Prehodi) je žal previsoko, zato je Stari vrh (poznano smučišče) ostal brez SOTA reference, s katero se ponašajo ostali trije vrhovi. Mladi vrh, na katerem pred SOTA aktivnostjo še nisem bil, sem nameraval osvojiti z vojaške ceste po markirani planinski poti (Karta).

Iz Škofje Loke je naboljši dostop po Selški dolini. Malo za Praprotnim nas kažipot usmeri levo v dolino Luše proti Staremu vrhu. Najhitreje (in večji del po asfaltu) pridemo do izhodišča, če iz doline zavijemo desno v smeri Lenarta in naprej v Rovt, kjer se bomo priključili na makadamsko "vojaško cesto", ki z leve prihaja z Zaprevala in nas proti desni vodi do izhodišča za Mladi vrh in Koprivnik, ter naprej proti Blegošu Karta.

Avto pustim tam nekje pri koti 1144 in jo mahnem po markirani poti proti vrhu. Ob cesti sicer ni nobenih oznak za Mladi vrh, markacije so pa dobro vidne tudi s ceste. Pot se najprej postavi pokonci a ne za dolgo. Pridem do jase in nato nadaljujem levo po dokaj široki poti, ki služi za spravilo lesa. Parkrat sem malo v dvomih, saj je kar nekaj razcepov. Potrebno se je držati levo in spremljati markacije, pa ni nobenega problema.

Vrh je poraščen, a kljub temu nudi nekaj pogleda v smeri Škofje Loke in naprej proti Ljubljani. Klopca, konfin, žig in škatla za vpisno knjigo so še vedno tam. Kar precej vetrovno je, zato se je potrebno obleči. Najprej vključim FM in ugotovim, da je band poln postaj, ki delajo v maratonu. Vseeno mi uspe narediti dve S2S zvezi, ki sta uvod v kopico S2S zvez, ki so se nato zvrstile preko dneva. Še en dokaz več, da se SOTA prijemlje in širi, saj se pojavljajo novi znaki :)

KV bil je živ. Vertikalka špila, kot je pričakovati. Na 40m ostanem, dokler me udeleženci v EA Ctestu ne preženejo s frekvence. Še odhod na 30m, kjer tudi podelam vse, kar se le da. Problem mi predstavlja senca in močan veter, zato me že pošteno zebe (kljub skoraj zimski opravi). Parkrat mi nekaj kapne na log - ni časa za brisanje nosu, saj se zveze prehitro nizajo ;) . Sledi še povratek na 2m s kopico starih znancev in nekaj novimi znaki. Odlično :D :!:

Vrnem se po isti poti in odšibam do koče na Starem vrhu. Vroč čaj z dodatkom, martinčkanje na soncu in divjačinski golaž me počasi odtajajo in ker je prezgodaj za domov že razmišljam o naslednjem vrhu v bližini, kjer tudi še nisem bil.

Pot, po kateri sem prišel na Mladi vrh je enostavna in nenevarna - čisto primerna tudi za družinski izlet. Edini obiskovalec, ki sem ga srečal na vrhu, mi je omenil, da je zelo lepa pot (ki pa ni markirana) iz smeri spomenika Garibaldincem na Rovtu. Malo pred spomenikom (gledano iz smeri mojega izhodišča) sem res našel odcep gozdne ceste, ki pelje v pravo smer. Bo potrebno preizkusiti naslednjič.

Kaka slikica še sledi.
Jure S57XX

Odgovori