S5/CP-015 Črvov vrh

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 272
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/CP-015 Črvov vrh

Odgovor Napisal/-a s57x »

Šentviške planote ne poznam; enkrat v življenju sem jo še v temi prevozil po dolgem, pred dvema letoma pa še počez - iz Grahovega ob Bači čez Bukovo na Reko. Toliko sem že videl, da sem razumel, zakaj je France Bevk napisal Pastirce (in seveda še veliko berljivih knjig).
Za tokratno aktivacijo sem se dobro pripravil; na Črvov vrh bom šel z Reke, zavil na Police, od tod pa na Gorski vrh – vse to je lepo označeno s krogci na karti. Ostalo je le pri načrtu.

Slika

Od doma sem se odpravil – vsaj za nedeljo in bližino hriba, ob prav nespodobnem času. Ko pripeljem na Reko, se odločim za drugo pot, da bi pokuril višek časa. Zapeljem do Slapa ob Idrijci in se po slikoviti poti povzpnem na planoto. Pri cerkvijo v Šentviški Gori zavijem po bližnjici proti severu. Še nikoli nisem bil na Bukovskem Vrhu, oziroma Gorskem Vrhu, kjer imata lokaciji Danilo in Tone. Stolpa si le od daleč ogledam. Dan nikakor ni primeren za obiske.

Slika

Oborožen z znanjem, da hodijo na Črvov vrh iz Ponikev mimo enega jezerca (ja, tako so mi rekli, ali ima tista voda status jezera, pa ne vem), pa tudi Jure se je na vrh odpravil tam mimo, sem tudi sam odločim za to pot. Nedeljski jutranji sprehod me hitro pripelje na najvišji vrh planote. Prav prijetno sem presenečen: RTV oddajnik ima razgledno ploščad, opremljeno z ličnimi info tablami. Tisti, ki se je tega spomnil že ve, da pogosto pozabimo doma karte, potem pa ugibamo, kako je ime kakšnemu hribu. Ne vem sicer, zakaj temu dajemo tak pomen, očitno brez imena ne moremo postaviti hrib v koordinatni sistem, kakršnegakoli že imamo v glavi. Tik pred nosom imamo Kotel in Znojilski vrh, ki mirno čakata prvega »ponavljalca«. Le zakaj ima Kotel tako ime?

Slika

Posebno všeč mi je »pisarna« na severni strani, sanje vsakega starega (po letih) SOTA navdušenca! Ostalo je rutina. Žal pa 817 ni najbolj navdušena nad bližino oddajnikov, šum kar precej dvignejo.

Slika

Od zahoda vsake toliko pride pošiljka oblakov, ki se prav nad mano razblinjajo. Gotovo ne po moji zaslugi.
Tik pod vrhom srečam prijetno sogovornico. Med drugim potrdi, da je pot, ki sem jo načrtoval, čisto v redu. Da pa imajo danes na Policah veselico. Se pravi, da je bolje, da raziskovanje poti preložim na ugodnejši čas. Povedala mi je tudi zgodbico o vsemogočni GPS navigaciji. Nedavno je zavarovalniška agentka ponoči zašla na gozdno pot in zdrsnila s ceste. S telefonom tudi ni bilo nič, in je noč lepo preživela v avtu.

73es cu Jurij, s57x

Odgovori