S5/CP-002 Porezen

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 272
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/CP-002 Porezen

Odgovor Napisal/-a s57x »

Pri tem opisu dostopa na Porezen ne bo kaj prida dodane vrednosti. Niti ne bi pisal, če ne bi dobil namig, da pišemo pravzaprav zato, da dokazujemo drug drugemu, da smo delali z vrha. Prepričevati prepričane nima nobenega smisla. Zase vem, da mi opisi pomagajo, še posebej, če je zraven še kaj narisano. Končno, verjetno imamo vsi v navigacijskih škatlicah naloženo datoteko, ki jo pri vsaki spremembi ARMa dopolni Jure, in noben problem ni že na domačem pragu klikniti na vrh, kamor smo namenjeni, pa hiii konjički. Pa čeprav nas pot vodi čez kakšno dvorišče, važno je, da smo na pravi poti, kot pravi Matej, izumitelj radioamatiranja. Verjetno je še najlažji dostop na hrib ta, ki ga bom opisal.
Večina pozna črnovrško smučišče. Kdor pride s cerkljanskega konca, mora na sedlu, kjer je parkirišče in se cesta prevesi na davško stran, zaviti levo. Smer proti našemu cilju je dobro označena, tudi brez karte in sodobne navigacije ne bomo zgrešili mogočne gore. Še najbolje je, če se pripeljemo do Vrš (na karti je označeno s P), GKY 422484 GKX 113881. Pri bližnji pastirski koči je poleti tudi kurji festival imenovan – Fentaš kokoš; menda je zanimanje za tovrstno kulinariko izredno veliko!

Slika

Od tu naprej pa je cesta precej »razburkana« in ne priporočam eksperimentov, če vozilo ni prilagojeno za tovrstne poti.
Bodeče neže pravijo, da bo vreme lepo, redke jutranje meglice so se leno vlačile po dolini, da kar zaslišiš ono narodno: Čez tri gore, čez tri vode.

Slika

Hitro premagam prvi klanec, in že sem na terenu, kjer gospodarijo krave. Prav dosti se ne menijo zame, saj obdelujejo pravkar podrto drevo. Na sedlu Velbnik – Vrh šaš je tudi lovska koča, se lahko odločimo, po kateri poti bomo šli na vrh. Zavijem na stezo, pa si hitro premislim, prečim vzhodno pobočje Medrca, ki ga »krasijo« bunkerji in se spustim na cesto. Cilj je kot na dlani.

Slika

Ta je za pristop vsaj zame primernejša. Nekje na sredi poti se zaklepetam s pastirji, ki čistijo precej zaraščen pašnik (stavim, da bo v par letih vse vzorno urejeno!), izvem, kako je z »domačim« medvedom, dnevnih novic pa se nismo dotaknili – vreme je bilo prelepo, da bi ga kazili s tovrstno "solato". Prav hitro sem na vrhu klanca, kjer se nam odpre novo obzorje.

Slika

Do samega vrha je po grebenu le nekaj minut. Meni so se minute malo nategnile, saj sva z oskrbnikom precej časa klepetala, tudi o SOTA dejavnosti. Tista blaga sapica je imela prav blagodejne učinke. Še dobro, da imam navado na SOTAwatch napisati -/+ 30min. Ravno do napovedanega časa sem spravil skupaj PPS.

Slika

Ker je prostora v izobilju, sem tokrat potegnil tri radiale. Ali je kaj pomagalo ne vem; sem pa dobil en raport 229, enega pa 519. Ta je vsekakor čisto spodoben, če je fant gledal na S meter. Vsake toliko se moram malo pretegniti, drugače imam težave s križem. Nisem se še dobro naravnal, ko pride k mani vidno zaskrbljena planinka. Slabo se počuti, pa je na klopci na vrhu malo zadremala, zdaj pa moža ne najde. Telefon je pa v avtu pozabila. Pa sva hitro rešila zadevo – mož je po prstih odšel (da je ne bi zbudil) v kočo na krepčilni sok. Kmalu se nam pridruži še par z Dolenjske. Pred časom sta že hodila po teh krajih in ju zanima to in ono. Prav lepo smo poklepetali, imeli smo pravo Spoznavanje prirode in družbe. Kaj pa SOTA? Za tokrat je bilo zadosti klofanja.
V dolino se odpravim po grebenu. Zgodaj poleti je tod prava botanična Meka, zdaj pa suša že kaže zobe. Pretaknem se skozi par umno narejenih vrat, in že sem na Šašu.

Slika

Včasih smo se obvezno oglasili v lovski koči, da smo si pošteno privezali dušo in nadaljevali po stezi, ki gre po robu planote na Vrše; ne vem, kako je s postrežbo danes. Odkar se gremo umno gospodarstvo in morajo imeti vsi neke blagajne, da cesar ni prikrajšan, se je marsikaj spremenilo. Se bom pozanimal.

73 es cu, Jurij s57x

Odgovori