S5/CP-013 Tošč

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-013 Tošč

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Izhodišče za Tošč (1021m) mi tokrat ponovno predstavlja parkirišče na sedlu med Selami in cerkvico Sv. Jedert. Do tu iz Škofje Loke pridem preko Puštala, kjer me kažipot ob gradu usmeri v Hrastnico. Asfaltirano cesto sledim vse do križišča za Sv. Ožbolt, kjer nadaljujem po dobrem makadamu skoraj do cilja – le zadnji del poti je ponovno asfalt. Od zadnjega obiska po tej smeri se, vsaj kar se tiče ceste, ni kaj posebnega spremenilo.

Slika

Peš nadaljujem po cesti, ki postaja vse širša. Malo pred cerkvico grem raje levo po robu njive in nad cerkvico na znano stezo proti vrhu. Pot ni nič posebnega, je pa dosti bolje uhojena kot pred dobrima dvema letoma. Tudi priklanjati se ni več potrebno saj so moteče veje porezane ali odlomljene.

Slika

Pot v glavnem poteka tik pod grebenom, kar me varuje pred močnim SV vetrom. V spodnjem delu je zemlja še zmrznjena, više, pod vrhom, pa se po suhem listju že preganjajo martinčki. Za resnejše pomladansko cvetenje je očitno še prezgodaj – le nekaj trobentic, par telohov in pričetek cvetenja vresja.

Slika

Po uri hoje sem na vrhu, ki v tem trenutku še sameva. Naredim napako in se utaborim v zavetju grebena tik pod vrhom. Prostora ni ravno v izobilju, a z antenami nebi smelo biti večjih težav. To je kasneje eden od vzrokov, da predčasno zaključim z aktivacijo, saj se vrh hitro napolni s preglasnimi obiskovalci in preveč zvedavimi psi. Prihodnjič bom raje ostal na grebenu tik pod vrhom – bo zagotovo bolj mir.

Slika

Bandi so obupni. Tekmovanja tako na KV kot na UKV so kriva, da precej hitro zaključim z delom. V logu se v glavnem znajdejo stari znanci in le par novih znakov. Če k temu dodam še zapletanje obiskovalcev v radiale in brskanje psov po nahrbtniku, ne preostane druge,kot pospravljanje in povratek v dolino.

Slika

Vračam se po poti pristopa, ki je kar živahna, a vseeno ne tako obljudena kot iz smeri Gont. Spust ni kaj bistveno hitrejši od vzpona in se zelo približa izračunu (2.4km, 320m višinskega spusta – približno ura, vzpon z istimi podatki pa približno ura in 15-20 minut).

Prijeten in ne predlog pomladanski pohod. Slike v večjem formatu so tukaj -> KLIK.
Jure S57XX

Odgovori