S5/CP-016 Škofje

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-016 Škofje

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Škofje 974m mi je bil do sedaj eden od bolj simpatičnih vrhov. Morda tudi zato, ker sem bil na njem prvič. Zelo verjetno pa na njem nebi bil, če se nebi šli SOTA aktivnosti. Lokacija sicer ni najbolj primerna za kako resno UKV aktivnost, saj je vrh obkrožen z višjimi hribi.

Na pot sva se tokrat odpravila skupaj z Milanom - S58MU. Zanj je bila to prva, a zagotovo ne zadnja aktivacija :D . Mimo Trebije in preko prelaza Kladje kjer nas kmalu pričaka odcep desno v smeri Hotavelj. Še par ovinkov do naslednjega prelaza s planinskimi kažipoti. Tu se stikajo poti za Škofje, Ermanovec, Porezen in Bolnico Franjo. KLIK za karto :!: Seveda do istega križišča na cesti Kladje - Cerkno lahko pridete tudi iz smeri Cerkna.

Ker sva imela časa na pretek, sva udarila precej daljšo varianto - po kar solidni poti, ki te pripelje okoli in okoli hriba. Zadeva je čisto primerna tudi za nezahtevnega gorskega kolesarja. Precej visoko se da počasi in s pametjo pripeljati tudi z osebnim avtom. Pri vzponu še nisva vedela, da bi se dalo po tej poti priti praktično na sam vrh, saj pot na karti ni vrisana. Zato sva zadnji del poti naredila kar "po azimutu", kot včasih radi rečemo, skozi gosto grmičevje in mlado drevje.

Okrog vrha so k sreči pred kratkim podrli nekaj dreves tako, da s postavitvijo vertikalke ni bilo problema. Bolj nerodna zadeva bi bila, če bi imel s sabo dipol. Potrebno bi se bilo umakniti nekoliko nižje - na travnik, ki je bil sicer pokošen, a pošteno moker zaradi jutranje rose. Nič kaj nama ni dišalo, da bi se šla namakat še posebno, ker je bilo kar vetrovno in sorazmerno hladno. Morda ravno zaradi tega nisva imela nobenih problemov z letečimi in pikajočimi nepridipravi.

O samem delu ni kaj posebnega za povedat. Milanu sem prepustil prvi pile-up na 40m, ki ga je z levo roko obvladal :D. Postopoma sva zaokrožila čez vse tri KV bande, poizkušala tudi SSB na 14MHz, a brez kakega posebnega odziva. Na 2m FM je v logu samo zveza z Dejanom, S56WDN. Skupno sva bila v luftu 3 ure, narejenih pa je bilo okrog 150 zvez.

Nazaj grede sva še enkrat prehodila celotno pot okrog hriba. Lepi konci! To je ugotovil tudi nekdo, ki imam malo pod vrhom vikend, vendar z napako - manjka mu stolp :P.

Upam, da kaj dopiše tudi Milan - ognjeni krst je uspešno prestal, sedaj pa pravi, da išče QRP postajo ... če ima kdo kako viška, naj se javi :!:

Škofje so vsekakor vrh, ki me bo še kdaj videl.

Nekaj slik se da videti TUKAJ
Jure S57XX

s58mu
Prispevkov: 34
Pridružen: 16 Jun 2008, 09:40

Re: S5/CP-016 Škofje

Odgovor Napisal/-a s58mu »

Lp !

11.08.2008 sem opravil s pomočjo Jureta S57XX prvo aktiviranje SOTA- hriba Škofje. Pred tem sem bil veliko prisoten na SOTA frekevencah, kjer sem naredil ogromno SOTA aktivacij, vendar pa vedno na drugi strani.

Same poti na vrh ne bom opisoval, kar je zelo dobro opisal Jure. Je pa hrib, dokaj neznan tudi domačinom, med drugim tudi planincem, saj v pogovorih v naslednjih dneh marsikdo ni vedel za ta hrib. Je pa lepa nezahtevna tura za sprostitev tudi tistih, ki nimajo kondicije ali časa za kakšno daljšo turo. Pogled s poti proti vrhu in na vrhu prevsem na Cerkljansko hribovje je enkraten, kar je nekaj razvidno tudi s fotografij.

V temu prispevku hočem povedati to, da je čisto drrugačen feeling na vrhu hriba v naravi kot v sobi doma in čakaš na SOTA aktivatorje. Tega se ne da opisati, ampak je potrebno doživeti. Sediš na improviziranemu kamnitemu stolu, postaja na štoru, zaradi "udobne " mize kakšna napaka več pri kucanju, QRM od kakšne sitne muhe, medtem pa pile-up....., z malo potrpljenja pridejo vsi na vrsto...
Prav zaradi tega sem se že začel počasi pripravljati na nove SOTA aktivnosti- predvsem na KV področju. Tako, da že iščem QRP postajo, volja je, časa pa malo manj.....

Na tej prvi aktivizaciji sem naredil 86 zvez na KV-ju, vse na CW med 40 in 20m. Med drugim so bile zveze na 40 m z IS0 in EA6, da o DL, G, HB9 postajah ne govorim. Prav tako sem naredil stalne S5 operaterje, ki se slišimo ali delamo na SOTA frekvencah !

73's de Milan S58MU

Odgovori