S5/CP-003 Blegoš

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 272
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/CP-003 Blegoš

Odgovor Napisal/-a s57x »

Naša MM ekipa si je izbrala verjetno najlažji dostop do Blegoša. Iz Cerkna se zapeljemo do smučarjem dobro znanega parkirišča Počivalo. Pot nadaljujemo, sprva po asfaltu, za bolj pestro potovanje poskrbi še del makadama. Po tej poti pridemo do stare koče na Črnem vrhu.

Slika

Od tu bi se lahko sprehodili do našega cilja po označeni planinski poti, ki vodi po grebenu. Večina planincev pa pusti avte precej prej v ostrem levem ovinku, kjer se desno odcepi pot proti koči pod Blegošem. Cesta na Geopediji ni označena, saj ni markirana. Je pa normalno prevozna, razen za hudo športno pločevino. Za one bolj hitre je tudi poskrbljeno, lahko si izberejo bolj strmo, pogosto tudi dokaj blatno bližnjico. Ne moremo je zgrešiti! Mi pa smo jo ubrali naprej kar po cesti in kmalu se nam razširi obzorje. Žal se je že poznal vpliv prihajajoče fronte in je bila baza oblakov precej nizko. Ko pridemo do velikega kamnoloma, gremo desno, prav hitro tudi vidimo naš cilj. Do parkirišča pod kočo moramo premagati samo en klanec, pa še ta ni vreden omembe. Tabla pravi, da je do koče samo še 15 minut vzpona!
Precej pozni smo bili, zato sem kar nadaljeval proti vrhu. Polagalka je bila spet deležna kup začudenih pogledov. Skrajni čas je, da oblečem palico v spodobno oblačilce, da ne bom kriv kakšnega nadležnega zvina.
Toliko hamov, kot je bilo v nedeljo na vrhu, pa zlepa ne vidiš! Fantje so namreč pripravljali tehniko za sobotno tekmovanje. Pa o tem ne bi pisal, se ne spodobi; saj se bo slišalo, upam, da daleč in dobro! Verjetno sem prvi »sotaš«, ki je postavil anteno na tako imeniten način (TNX fantje!):

Slika

Kmalu pridejo na vrh še Matej in njegov oče – vezist z opravljenim hamovskim izpitom, po malem se že zastruplja, kasneje še boljši polovici z malo Nino. Matej je bil vesel, da bova po dolgem času spet »radioamatirala«. Seveda je bil razočaran, ker nisem imel tudi zanj slušalk.
Na delu 30m obsega, kjer se navadno oglašajo postaje s hribov, je precej močnih signalov, običajno to pomeni več težav, kot ne. Mnogo lovcev prav malo suče VFO ali pa čakajo na spot; navadno kličeš kar dolgo časa v prazno, če se postaviš stran od »običajnih« frekvenc. Postavim se med dva razbijača in poskusim srečo kar brez filtra. Očitno je Blegoš dobra lokacija – že lani mi je prav dobro »šlo«, in tudi tokrat so raporti dobri. Le s postajami, ki so na boku antene, gre težje. Me pa prav zanima, kakšen je sevalni diagram tako nizko postavljene antene! ? Na kratko se preselim še na 40m, ki pa ni posebno živahen. Bolje rečeno, prav veliko se nisem trudil s klicanjem. Me je bolj zanimalo, kako »sliši« 2m antena. :D

Slika

O Blegošu je bilo že vse napisano in ne bi ponavljal. Krave znajo biti še vedno nadležne in vsake toliko je že potrebno pogledati malo naokrog, drugače hitro ostanemo brez antene.

73 Jurij, s57x

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-003 Blegoš

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Tole je pa verjentno nova port dostopa na Begoš :D - vsaj od tistih opisanih. No, morda sem tudi kaj spregledal. Poznana tura, a prehojena v obratni smeri - z Blegoša na smučišče ČV.
Jure S57XX

Odgovori