S5/CP-001 Altemaver

Moderator: s58r

Odgovori
s57x
Prispevkov: 272
Pridružen: 09 Jun 2008, 15:40

S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a s57x »

Že takrat, ko smo bili na Ratitovcu skupaj z Juretom, bilo je sredi junija, je xyl dala vrh na spisek izletov, ki bi bili primerni za dopustniški čas. Naša »dopustniška« skupina je namreč dokaj raznolika in je potrebno najti varianto, ki ustreza vsem. Dostop na Ratitovec s planine Pečana je vsekakor zelo primeren za družinske izlete, saj je razen zoprnega klanca na začetku, pravi sprehod.
Rečeno – storjeno, že drugi dan dopusta smo se odpravili na izlet. Seveda sem bil vodja, saj sem že »bil gor« in poznam pot. Da pa ne bi moj stezosledski ugled trpel in da se ne bi po nepotrebnem vozili po številnih cestah ali celo zgrešili parkirišče pod planino Pečana, sem poklical na pomoč še Garmina.
Iz Bohinjske Bistrice se odpeljemo proti Soriški planini. Na križišču zavijemo levo proti Škofji Loki in po par sto metrih nas tabla usmeri desno proti cilju. Pot je dobro označena in parkirišča pod planino Pečana ne moremo zgrešiti, če smo le malo pazljivi. Že precej pod parkiriščem so avti parkirani ob cesti – lepa nedelja in verjetno tudi veselica, ki je v planinski koči, je privabila precej več obiskovalcev, kot jih je bilo zadnjič.
Sam nisem imel velikih ambicij, s sabo sem vzel samo ročno postajo in yagico, ki bi jo končno rad preizkusil, in pa seveda veliko elektrarno (druge pač nimam), saj so originalne baterije že precej slabe.
Hojo smo prilagodili mali Nini; ampak, kaj ve štiri letni otrok o počasni hoji!?

Nina in bratec Matej
Slika

Pot do sedla je kar hitro minila v prijetnem klepetu; večina se odpravi proti viru domačih zvokov in napevov, jaz pa jo mahnem kar na Altemaver. PPS postavim na starem mestu; žal je v avtu ostal en mali kos, ki spada k anteni, sem pa zato vzel najdaljši koaks. Kaj bi kompliciral – anteno oz. en element pritrdim z ježkom in izolirnim trakom na pohodno palico, ker je vse skupaj nestabilno, zapičim še reflektor v zemljo in sistem je OK. Če severnik ne bi tako močno pihal, bi bilo nemara vse v redu, tako pa sem imel precej težav z anteno. Verjetno bi naredil kakšno zvezo več, od take količine aluminija bi to pričakoval. Vertikalka, ki bi mi olajšala delo, pa je takisto ostala na toplem! Prav mi je, kaj se pa lotevam zadev, ki jih slabo obvladam.
Kmalu se mi pridruži še Dare; pove, da je v koči taka »gužva«, da niso prišli niti do čaja, kaj šele, da bi dobili kaj za pod zob in da so se pred vetrom umaknili kar daleč pod sedlo. Hitro pospravim kramo, naredim še par slik – razgled je dokaj dober in že odhitiva v dolino.

Pogled proti Triglavu, antena je med aktivacijo vendarle malo bolje "stala"
Slika

Žal planike, ki je pozdravljala planince, namenjene na CP-001, ob povratku ni bilo več.
Slika

73 Jurij, s57x

Odgovori