S5/CP-001 Altemaver

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Za skupen naskok na Altemaver (1679) sva se z Jurijem S57X lansko leto toliko časa dogovarjala, da je bilo leta prehitro konec. Tokrat nama je le uspelo. Lotiva se ga po zagotovo najlažji poti dostopa, saj se pripeljemo na višino okrog 1400m (temno modra sled).

Slika

Zaradi obnove ceste iz Podrošta na Sorico in plazu na cesti proti Rovtarici, edini dostop z »naše« strani v tem trenutku vodi preko Petrovega brda do Sorice in nato naprej po znani cesti do parkirišča pod Litostrojsko kočo na Soriški planini. Tu se zberemo in jo v »konvoju« mahnemo proti izhodišču. Odcep desno nas lahko preseneti, saj je tik za ovinkom. Zelo solidna makadamska cesta je lepo speljana po pobočju. Prehudih dilem, kam zaviti, ni, saj so ostale ceste bistveno slabše. Na dveh pomembnejših križiščih najdemo tudi usmerjevalne tablice za Ratitovec. Avto pustimo na parkirišču, kjer se cesta konča.

Slika

Nadaljujemo po kolovozu v smeri planine Pečana. Tu ni kaj zgrešiti. Pot se več ali manj zložno vzpenja in nas po obronkih gozda pripelje na vrtačaste goličave pod sedlom, ki loči Goli vrh in Altemaver. Sedlo je na višini okoli 1620m.

Slika

V koči se ne ustavimo in jo z nekaj fotografskimi postanki mahnemo proti cilju, ki je marsikaterega predhodnega aktivatorja že zavedel. S prvega »vršička« se moramo nekoliko spustiti in se povzpeti na drugega. Ta je sedaj tudi označen z žigom, tako da nesporazumov nebi smelo več biti. Kot orientir lahko služi tudi bunker, ki se nahaja malo pod pravim vrhom.

Slika

PPS postaviva na samem vrhu. Prostora za antene več kot dovolj. Malce je treba preveriti, kako je s kačami. Očitno so se poskrile, saj je prometa na vrhu bistveno več, kot sem ga pričakoval. Jurij si vzame kar nekaj časa in razlaga obiskovalcem, kaj se gremo. Poslušam s pol enega ušesa, saj je največji obisk ravno v času najhujših pile-upov.

Slika

Ko narediva vse, katerim sva interesantna, pospravimo in se do avta se vračamo po isti poti. Na povratku preverim še eno cesto (svetlo modra), ki je precej širša, a tudi bolj strma. Na nekaterih mestih je zaradi del v gozdu v bolj klavernem stanju. V vsakem primeru priporočam cesto, ki smo jo uporabili pri dostopu.

Še nekaj slik je v galeriji.
Jure S57XX

Odgovori