S5/CP-025 Planica

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-025 Planica

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Planica, vrh med Križno goro in Čepulami, je bila kar malo »podhranjena« glede števila KV zvez, ki so bile vzpostavljene z nje. UKV-jaši jo zaradi enostavnega dostopa raje obiščejo ;) . Kolikor je bilo o aktivacijah sploh napisanih poročil in kar se je slišalo na bandu, je večina pristopov bila opravljena s smeri Lavtarskega vrha. Najprej Jošt, potem pa še na hitro Planica ;) . Zaradi tega tokrat predlagam boljšo, sicer nekoliko daljšo pot.

Slika

Za izhodišče izberem parkirišče pri gostilni Boštjan na Križni gori. Tako mi po končani aktivaciji n ebo potrebno skrbeti, kje se podpret. Je pa s to oštarijo tako. Preko vikendov je tu ogromno obiskovalcev – predvsem okoli časov kosila. Med tednom je večji mir.

Slika

S parkirišča je lep razgled, le ozračje mora sodelovati. Pot nadaljujemo najbolj zahodni poti nad gostilno in ostalimi hišami. Večji del sicer poteka po gozdu, zato tam nekje na sredini naredim ovinek, da se odpre pogled proti Ljubljani in na Lubnik ter dostop »Po grebenih«, ki ga opišem ob kaki drugi priložnosti.

Slika

Na koncu ovinka se je sicer potrebno malce spustiti na pot, saj naletimo na gosto ograjo iz prepletenih vej, ki preprečuje dostop na travnik. Še nekaj malega, pa bomo z grebena zavili desno na strm kolovoz, ki nas malo pod cerkvijo pripelje na asfaltirano cesto.

Slika

Teren okoli cerkve je precej zbit, zato imam s sabo kladivo za kline. Krepko zadihanih pohodnikov, psov in koledarjev je precej, zato se umaknem ob živo mejo in se skrijem v senci – sonce je že pretoplo ;) .

Slika

Z dipolom bi bili nekoliko omejeni, saj ni prav veliko izbire, kako ga obrniti. Ostale antene niso problematične. Preseneti me nenavadno dobra aktivnost za dokaj pozno uro in delovni teden, zato uspem do dobra popraviti KV statistiko vrha.

Slika

Pot je enostavna, primerna tudi za hitro aktivacijo, a kljub vsemu z nekaj več hoje, kot iz vasi Planica. Vzela vam bo dobre pol ure. Drugo leto pa pot, ki že zasluži ime pohod - iz Podlubnika preko Cavrna in Križne gore.
Jure S57XX

Odgovori