S5/CP-032 Ključ

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-032 Ključ

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Ključ (623m) se nahaja med vasjo Brezje pri Dobrovi in Polhovim Gradcem. Vrh je poraščen z visokimi bukvami, zato ne pričakujte razgledov. Na http://www.hribi.net sta opisani dve poti dostopa. Prva je iz Brezij, druga preko prevala Prosca (kota 429) nad vasjo Zaklanec. Odločim se za Brezje, saj bom brez premikanja avta imel primerno izhodišče tudi za morebiten vzpon na Vrh (CP-034).
V Brezjah je težko najti prostor, kjer bi se dalo pustiti avto. Nekaj malega ga je pred vrtcem v središču vasi, ki je hkrati tudi avtobusno postajališče. Avto stisnem čisto ob objekt, ki danes ne obratuje – je pač dela prost dan. Brez problemov me počaka do popoldneva, le golobi si mislijo svoje in mi ga do dobra posvinjajo.

Slika

Če prihajamo iz smeri Dobrove, bomo zagotovo opazili tablo, ki nas s ceste usmerja proti Domu na Ključu. Prostora za parkiranje tu ne boste našli. Tudi na http://www.hribi.net predlagajo, da se zapeljete po strmem makadamu in vozilo pustite nekje v gozdu. No, meni je bila moja varianta dosti bolj všeč. Po novem asfaltu, ki poteka po severnem robu vasi, hitro pridem do novogradnje, kjer se začne gozdna cesta.

Slika

Po cesti skozi gosto meglo napredujem do točke, kjer na karti piše Boršt. Tu se levo odcepi strma pešpot, desno pa se cesta nadaljuje – verjetno v smeri Grabnarja, od koder se tudi da prit na vrh.

Slika

Malo pod vrhom se nahaja dom, ki ga v kartah ne boste našli. Vidi se mu, da že nekaj časa ni bil odprt. Čaka nas še zadnji vzpon in smo na vrhu. Končno se prikaže tudi sonce, ki pa nima nobene prave moči, vse močneje pa tudi piha. Še dobro, da sem pripravljen na čisto zimske razmere. Dokaj strma, a nezahtevna, pot mi vzame približno ¾ ure.

Slika

PPS postavim praktično na kamnu, ki označuje vrh. V bližini je na drevesu skrinjica z žigom in vpisno knjigo. Drevje je sicer dokaj redko postavljeno, a se prve veje pričnejo pod desetimi metri višine, zato je potrebno malo pogledati, kako postaviti fiberglas, da nimam težav.

Slika

Prehude gneče na bandu ni. Morda je delno kriva tudi zgodnja ura in morda slabši pogoji. UKV je sploh poglavje zase, saj komaj kompletiram par UKV zvez. Lokacija in poraščenost si očitno zahtevata svoj davek. Večje moči (tudi na KV) bi bile zagotovo dobrodošle.

Slika

Vrh je očitno dobro obiskan, saj je bilo med mojo »zasedbo« kar nekaj obiska – eni so bili zgovorni, drugi so se samo vpisali in odbrzeli naprej. Pri koncu, ko sem že pospravljal, pride mimo možakar od katerega izvem, da se tudi njegov svak ukvarja z radioamaterstvom, pa njegovi otroci tudi. Izkaže se, da govori o znancih iz RK v Železnikih.

Vrnem se po poti pristopa in se odpravim proti drugemu vrhu, kar pa je že nova zgodba.

Nezahtevna tura, primerna za vsakogar. Tako na gosto posejanih markacij, ki so jih očitno ravnokar obnovili, nisem še videl. Če se odločimo zgolj za osvojitev Ključa, bi predlagal kot izhodišče sedlo Prosca.

Dodal sem še nekaj slik v galeriji.
Jure S57XX

Odgovori