S5/CP-013 Tošč

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/CP-013 Tošč

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Na dnevih aktivnosti SOTA Slovenija seveda ne smem manjkati vse tri dni. Sobota je že mimo, v nedeljo šele sredi dopoldneva hitim po Geopediini karti iskati kakšen primeren bližnji kucelj – seveda, priznam, iskal sem tiste preko 1000 mnv. Z aktivacije Pasje ravni se spomnim, da je bil tam nekje tudi odcep za Tošč in da sem si ga v mislih dal v plan bližnjih aktivacij. Evo prilike. Na naših straneh in na SOTAwatch ni nikogar, ki bi imel že pred menoj podobne misli, zato napovem aktivacijo Tošča S5/CP-013 z 1021 mnv. Pregledam še opise dosedanjih aktivatorjev in se odločim, da za izhodišče tudi sam izberem turistično kmetijo Gonte, od koder naj bi bilo do vrha le 35 minut.

Iz Ljubljane se odpeljem proti Medvodam, tam že pri prvem semaforju zavijemo levo za smer Sora, tam pa ob smerokazu levo na cesto, ki pelje na Topol. Še preden se prične cesta vzpenjati na Topol je v vasi Trnovec na kandelabru s tablo označen odcep desno za kmetijo Gonte ter planinska tablica, ki v isti smeri napotuje za Grmado in Tošč. Z avtom zapeljem v tej smeri, pa mi je kmalu žal. Spluženega je ravno za en avto širine in nič ne kaže, da bom imel kje parkirati. No, preden se začne cesta vzpenjati je tudi nekaj odpluženega prostora, tu parkiram. Planinska tablica pravi, da je od tu do vrha Tošča 1 uro in 30 min. Cesta proti kmetiji Gonte je sicer splužena vendar gladka in osebnim avtom po moje tudi z verigami težko prevozna.

Slika

Ko pridem mimo gostišča do smerokazov, sem si jih moral najprej očistiti, da sem vedel kam, saj sem bil prvič na tej poti. Smerokaz je kazal desno, nekaj metrov naprej pa mi je gaz pokazala kje zavijem s ceste.

Slika Slika


Pot do vrha je zgažena, tistih 35 minut pa se mi je razvleklo na 50, tako da sem od avta do vrha potreboval skoraj dve uri. Napovedan pričetek aktivnosti sem tako krepko zamudil.

Slika
Po gazi proti vrhu skozi zasneženi gozd

Vrhu je bil kar obiskan (v času mojega obiska se je zvrstilo več kot 10 pohodnikov), vsi so (vključno z mano) pričakovali sonce, pričakala pa nas je megla, tako da ni bilo nikakršnega razgleda. Da nisem delal ostalim planincem napote sem si uredil pps meter nižje od zgornjih klopc - te so bile zravnane s steptanim snegom. Kot je že iz prejšnjih poročil razbrati je dovolj prostora tudi za dipol.

Slika

Z delom sem tako pričel šele ob 13.30 po našem času in to najprej na 144 MHz/fm, da poiščem OM-e, ki so se tudi podali na aktivacije. Ujamem še S57MS/p, S57AX/p in S57AJJ/p. Nekaj zvez naredim še na 433MHZ/fm in ko vidim, da je minila že ura, razpnem še vertikalko in radiale za 10MHz. Čeprav je Andre ON4CAP objavil spot, pileupa ni bilo. Vztrajal sem 50 minut, nato pa me je začel preganjati mraz. Pospravim, nataknem derezice in ob 16.00 po našem času se zaženem v dolino ter sem ob avtu v 45 minutah.

Naredil sem 33 zvez od tega 15 na 144MHz/fm in 7 na 433 MHz/fm in 11 na 10MHz/cw. 5 zvez (na 144 in 433 MHz) je bilo S2S. Vsem hvala za zveze in spote.

73, Sergej S51ZJ

Odgovori