S5/CP-011 Pasja ravan

Moderator: s58r

Odgovori
s51zj
Prispevkov: 93
Pridružen: 12 Apr 2009, 18:48

S5/CP-011 Pasja ravan

Odgovor Napisal/-a s51zj »

Napovedano sončno nedeljo je nujno izkoristiti za SOTA aktivacijo, prvič, ker prejšnjo nedeljo nisem bil aktiven in drugič, ker ne vem, kdaj bo v tej zimi spet kakšen takšen lep, pa še prost dan. Moja draga se s tem, kaj je nujno početi na sončno nedeljo sicer ni v celoti strinjala z menoj, nasprotovala pa načrtovani aktivaciji seveda ni, čeprav mi zaradi zdravstvenih nevšečnosti in zaradi nizkih temperatur ne more delati družbe - je le preveč dve uri postopanja po mrazu in čakanju na to, kdaj mi zmanjka sogovrnikov ali me prežene mraz. Tako sem se, potem, ko sem se prepričal, da bo dan res sončen, sredi dopoldneva sam odpravil na Pasjo ravan z referenčno številko S5/CP-011 in 1029 m nadmorske višine.

Iz Ljubljane se odpeljem skozi Dobrovo in Polhov Gradec (kjer je avtomobilski termometer pokazal zunanjo temperaturo -15 stopinj C) proti Črnemu vrhu. Cesta je bila sicer splužena, vendar zimske gume niso bile odveč. V vasi je parkirišče pri informacijski tabli (pod cervijo Sv. Lenarta) popolnoma zasedeno, zato nadaljujem pot še kakšen kilometer naprej do križišča in table, ki označuje konec vasi, kjer parkiram.

Slika


Od tu grem po asfaltni cesti navzgor cca 500 m, kjer nas označba na drevesu usmeri desno v gozd na markirano planinsko pot proti vrhu. Čeprav je ura že preko enajste sem v nedotaknjen pršič (med 20 in 30 cm) zagazil prvi. Kljub snegu je pot razpoznavna, tudi planinske označbe na mestih, kjer je potrebno zaviti so na drevesih vidne. Hoja skozi tihi zasneženi gozd je enkratna.

Slika Slika

S postanki za občudovanje in fotografiranje porabim do vrha skoraj 50 minut. Tam me ponovno prevzame v soncu lesketajoča zasnežena ravnica z mladim smrekovim gozdičem. Enkratno.

Slika

Slika

Slika

Snežna odeja je debela cca 30 cm. Termometer kaže minus 7 stopinj C. Na SZ delu planote (kjer mi je Garmin kazal, da naj bi bil vrh) počistim nekaj snega (steptati se ga ni dalo) pogrnem polivinil, zložim opremo, odejo za sedet in postavim vertikalko. Kot je verjetno že vsem znano na tem »vrhu« ni nobenih prostorskih omejitev za postavitev anten.

Slika

Slika

Poslušati in klicati pričnem na 10 MHz, nič, se prestavim na 7, spet nič, nazaj na 10 MHz, naredim 2 zvezi, potem spet nobenega odziva na moj CQ SOTA. Ker dve zvezi na pol ure ni nikakršno povprečje in ker me malo že zebe v roko, se težkega srca sprijaznim, da se tokrat v telegrafiji ne bodo tepli za zveze z menoj, nataknem na polagalko HB9MTN in na roko rokavico ter se z mikrofonom preselim na 2m in 70 cm/fm, kjer sem naslednjih 50 minut. Miranu S56UBS hvala za spot. Ob 14.45 po našem času pričnem pospravljati, saj zaradi mraza ni prave volje, da se še enkrat preselim na KV band. Odeja, čeprav prepognjena, je za sedenje ali klečanje v snegu oziroma zmrznjeni zemlji premalo.

Skupaj sem naredil 25 zvez od tega 2 na 10MHz/cw, 19 na 144MHz/fm in 4 na 433 MHz/fm. Vsem hvala za zveze.

73, Sergej S51ZJ

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-011 Pasja ravan

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Lep, lepo :D ... Pravo zimsko vzdušje, ki nam ga trenutno vztrajno odplavlja :?
Jure S57XX

Odgovori