S5/CP-030 Šmarjetna gora

Moderator: s58r

S5/CP-030 Šmarjetna gora

OdgovorNapisal/-a s57xx » 06 Okt 2009, 16:30

Šmarjetna gora mi nikoli ni bila posebaj všeč. V glavnem sem jo obiskoval po službeni dolžnosti. A kaj čemo, če želim domače območje dokončati, moram tudi v to kislobo ugrizniti. Sva se pa z Milanom odločila, da vsaj nekaj narediva tudi po pohodniški strani – kakih posebnih užitkov na bandu nisva pričakovala, saj se je odvijalo kup kontestov. Iskanje potk in poti v okolici Šmarjetne je v končni fazi prineslo tole, kar je prikazano na karti - to je edino, o čemer se splača pisati.

Slika

V Stražišču zavijemo v smeri Jošta, ki je SOTA-šem dobro znan. Avto pustiva na parkirišču pod električnimi daljnovodi. Informacijska tabla, ki je sicer bolj namenjena smerem proti Joštu in naprej proti Mohorju, poda dovolj idej tudi za vzpon na Šmarjetno goro.

Slika

Pohod pričneva po markirani poti, ki se med podrastjo poseke vije v približno parvi smeri. Pri tabli, ki označuje »uraden« pričetek poti na Jošt zavijemo desno pod dalnovod in kmalu še bolj desno na stezo.

Slika

Kakih posebnih oznak ni več – le tu in tam kaka precej obledela puščica. Steza, ki se mestoma spremeni v dokaj široko gozdno pot, nas pripelje do prve kmetije (na karti pod napisom »Šmarjetna gora«). Nadaljujemo po pobočju nekoliko levo, nakar se obrnemo precej ostro desno naravnost po grebenu v smeri vrha.

Slika

Očitno vzpon za marsikoga predstavlja hud problem, saj nas malce pod gorno kmetijo ob poti čaka nenavadna klopca. Zadnjih nekaj deset metrov ni pomoči – je potrebno iti po asfaltni cesti.

Slika

Utaboriva se čimdlje od hotela, na robu parkirišča. Z muko narediva skupno okrog 100 zvez. Časa je dovolj, zato lahko tudi malo eksperimentiramo s Francijem, ki preizkusi dve anteni in postaji za 4m.

Slika

Slika

Zaključiva ob hotelu, kjer spet dobim tisti čuden občutek – hotel in kelnar z metuljčkom nekako ne sodita na takle vrh. Bljak. Z Milanom sva si edina – prav kmalu naju Šmarjetna ne vidi več.

Še nekaj generalij:

Prostora precej za vse vrste anten, le prilagajati se bo potrebno večji ali manjši gužvi, kravalu zaradi porok in podobnim zadevam. Na 70cm pričakujte motnje od radijskih oddajnikov, ki so očitno naviti preko normalnih mej. Če želite vsaj nekaj dobrega narediti zase, si privoščite kake 3/4 ure pohoda nekje "iz doline".
Jure S57XX
Uporabniški avatar
s57xx
 
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 06:08
Kraj: Škofja Loka

Vrni se na CP - Škofjeloško, Cerkljansko in Polhograjsko hribovje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron