S5/CP-024 Polhograjska Gora

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-024 Polhograjska Gora

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Polhograjsko Gora (824m) je bila že nekajkrat na seznamu »za odstrel«, pa je vedno kaj prišlo vmes. Tudi tokrat ni bilo dosti drugače. Slaba napoved za soboto me je porinila v druge aktivnosti, zato popoldanska aktivacija ni prišla v poštev. Napovedi za nedeljo pa so bile boljše.

Izhodišče

Slika

Pot do izhodišča, za katerega izberem vas Praproče, je kljub varljivi majhni zračni razdalji, kar ovinkasta in dolgotrajna, saj mi vzame skoraj uro vožnje. Do izhodišča se da priti direktno iz Polhovega Gradca, a se odločim za SZ varianto – odcep s Ceste Črni vrh – Polhov Gradec je lepo označen. V vasi hitro ugotovim, da ni nobene možnosti za parkiranje, zato se obrnem in ustavim na prodnatem izogibališču ob cesti, malo pod vasjo.

Vzpon

Po kartah na http://www.geopedia.si na vrh vodi več poti, zato bo možno narediti »krožno turo«. Za vzpon izberem levo smer. Soliden kolovoz se prične pri prvih hišah in nas po zahodnih pobočjih Praproškega griča pripelje na sedlo nad Ilovim grabnom. Nezahtevna pot poteka v glavnem skozi gozd, zato je nerazgledan. Strmina ni prehuda in je po mojem primerna tudi za kolesarje.

Slika

S sedla napredujem naravnost po grebenski stezi, ki jo tabla označuje kot zahtevno pot. Strmina je precejšnja, nekajkrat se je potrebno prijeti za drevo ali skalo in se potegniti više, saj so nekatere stopnje kar visoke. Kaj hujšega pa ni, kljub vsemu obisk z majhnimi otroki po tej smeri odsvetujem. V primeru, da bi bila pot mokra, pa lahko postane precej zoprna, saj se mešata skalni teren in področja z zemljo, skale so precej zglajene.

Slika

Slika

Pod cerkvico Sv. Lovrenca se v južni smeri razprostira manjši travnik, ki je očitno dovolj velik za vzletišče jadralnih padalcev. Preko njega in nato levo ob obzidju pridemo do vhoda na plato okrog cerkvice.

Na bandu

PPS postavim na severni strani cerkvice, tako da me, razen drevja, nič bolj resnega ne ovira v smereh Z-S-V. Na jugu tako ali tako ni prehude aktivnosti. Z vertikalko ni posebnega problema, radiale položim kar na zid. Za dipol bi se bilo potrebno nekoliko bolje potruditi, da nebi ujeli koga, saj je okrog cerkvice ko na semanji dan. Ljudi ko toče, a kaj ljudje – kup malih nevzgojenih cuckov na pol AAA baterije. Le zakaj jih ne navadijo nekaj olike, kot jo imajo njihovi večji kolegi.

Slika

Pričnem na UKV-ju, nakar sledi standardna KV kombinacija – 40m in 30m CW. Večina starih znancev, a se vseeno pojavljajo tudi novi znaki. Prav razveseljiv je precejšen red na bandu – le tu in tam kak, ki bi si moral umiti ušesa. Po strelu v prazno na 20m se vrnem na UKV – za zamudnike in preveriti, če se je še kdo splašil in odšel v hrib. Živ žav je kar precejšen, saj mi na koncu koncev uspe v dobrih dveh urah narediti preko 100 zvez.

Slika

Povratek

Povratek opravim po drugi – vzhodni poti. Najprej po stezi do kmetije, ki bolj izgleda kot vikend, nato nadaljujem po zelo strmem kolovozu, ki so ga le najvztrajnejši kolesarji komaj zdelovali. Na opozorilo ob zapornici, ki se nahaja na sedlu, se niso kaj posebej menili.

Slika

S sedla nadaljujem po vzhodni strani Praproškega griča, skozi Praproče do avta, ki me čaka na pričakovanem mestu.

Slika

Po eni od tablic sodeč, skozi vas teče meja med dvema planinskima društvoma – od tu verjetno tudi dve poti :lol: .

Zaključek

Bolj »klofaško« kot pohodniško naravnana aktivacija, ki ti vzame slabi dve uri za hojo, ravno toliko za vožnjo, ostalo pa je odvisno od dogajanja na bandu. Žal je bilo vreme precej soparno, zato tudi razgledi niso bili nič posebnega.
Jure S57XX

Odgovori