S5/CP-020 Strmec

Moderator: s58r

S5/CP-020 Strmec

OdgovorNapisal/-a s57xx » 05 Avg 2009, 15:47

Strmec (935m) je bil že kar nekajkrat obiskan, a je bilo z njega v glavnem narejenih največ lokalnih zvez na FM-u. Napočil je čas, da to statistiko malo popravimi. Kot nalašč je bilo jutro bolj kislo, zato se odpovem kaki višji zadevi. Kasneje se pokaže sonček in Strmec je bil prvi na seznamu za odstrel.

Slika
Poti

Izhodišče:
Za izhodišče vzamem Ojstri vrh, kot vsi predhodniki, ki so o aktivaciji kaj napisali. Žal kakega posebnega opisa glede dostopa v poročilih ni bilo. Vse se je končalo nekako »na gliho v breg«. Proti Ojstremu vrhu zavijemo v središču Železnikov, začetek ceste je prav ozek, saj se ta zdrenja med hišami. Naprej je bolje. Pri znamenju (kota 572) pazimo, da se ne odpelemo proti Mrtinj vrhu. Naš cilj se pokaže malo nad strehami, kot orientir pa nam služi kamnolom, ki je dobro viden s ceste.

Slika
Kamnolom in Strmec

Avto pustim malce nad hišami, za ovinkom se cesta razširi in še sence je bilo nekaj (modra črta).

Slika
Levo ali desno?

Dostop 1 (odsvetujem - rdeče):
Spustim se skozi vas in naprej mimo znamenja. Tam opazim, da desno od železnega elektro droga poteka pot (na karti je ni), ki se v gozdu spremeni v vlako. Kar nekaj kopriv in drugega bodečega rastja je na njen, zato so dolge hlače še kako prišle prav. Nekaj časa izgleda vse v najlepšem redu, potem se vlaka, po kakih 70 višinskih metrih, konča.

Slika
Pri skali levo v breg do grebena

Zavijem levo (ob skali) in nadaljujem v cik-caku proti grebenu, ki se kaže skozi ne preveč gost gozd. Žal se grebenček hitro neha, prečenje vzhodnega pobočja, da bi prišel so položnejšega grebena, ki poteka v SV smeri odpade zaradi rastja. Ni druge ko nagliho gor. Pot je kar zoprna in hvalim močne gojzerje s trdim poplatom, saj sem si moral ponekod prpraviti stopinjo – kot bi jo vsekal v ledu. Kljub vsemu pridem na vrh brez zdrsa in trdno odločen, da za sestop poiščem kaj boljšega.

Dostop 2 (priporočam – zeleno):
Drugo, dosti boljšo možnost, sem našel pri sestopu. Zadevo bom napisal v smeri od avta gor.
Prav tako se spustimo skozi vas in nadaljujemo mimo znamenja – a tokrat levo od jeklenega elektro droga v smeri kamnoloma. Cesta se kmalu ponovno razcepi. Držimo se zgornje poti.

Slika
Mimo kamnoloma na travnik

Za kamnolomom se pot sicer neha in pridemo na travnik, ki ga prečkamo v smeri vlake, ki se opazi tudi z začetka travnika. Po vlaki nadaljujemo vse do poseke, ki je bujno poraščena s praprotjo.

Slika
Poseka

Pred poseko zavijemo desno v hrib in se držimo grebena. Ponekod se da opaziti tudi stezico. Greben nas brez težav pripelje do našega cilja. Vsaj meni je bila ta pot v pravi užitek

Slika
Grebenska smer

Na bandu:
Oznaka vrha se nahaja nekolko proč (cca 20m) od dejanskega najvišjega dela Strmca. Nekje med obema je manjša jasa porasla z praprotjo. Vseeno ni bilo težav s postavljanjem vertikalke. Dipoli bi bili malce bolj zoprni. Kaj bolj resnega za UKV bi se tudi dalo stlačit na jaso.

Slika

Pozna se, da je čas dopustov, saj je bilo dogajanje kar živo. Tokrat se tudi UKV ni izneveril in je prispeval svoj del k skupnemu številu nekaj preko 60-ih zvez. Levji delež narejen na 7-CW, ostali prispevki pa na 30, 20, 4 in 2m.

Sestop:
Sestop je v obratni smeri opisan pri Dostopu 2. Čisto druga zgodba, kot če bi se moral spuščati v smeri dejanskega dostopa. Malce nad jaso, kjer pridemo do vlake se nam odpre edini razgled, ki sem ga deležen tokrat.

Slika
Edini razgled, ki sem ga bil tokrat deležen ...

Zaključek:
Kaj naj rečem? Ne odpravite se sem gor v športnih copatih. Močni in grobi podplati so zlata vredni. V jesenskem ali spomladanskem času bi bili morda deležni kakega razgleda več. Kar nekaj živali se je potikalo tam okrog – k sreči miroljubni srnaki, nekatere sem zgolj slišal nad ali pod sabo. Na vrhu, med delom na KV-ju, me je prav od blizu pršla pogledat veverica. Dokler sva se samo gledala, je bilo vse v najlepšem redu. Ko pa sežem po aparat, ji je bilo dovolj in že je ni bilo več.
Jure S57XX
Uporabniški avatar
s57xx
 
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 06:08
Kraj: Škofja Loka

Vrni se na CP - Škofjeloško, Cerkljansko in Polhograjsko hribovje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost