S5/CP-001 Altemaver

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-001 Altemaver

Odgovor Napisal/-a s57xx »

No, pa sem odkljukali najvišji vrh v "mojem" območju. Altemaver je najvišji vrh v grebenu Ratitovca, nahaja pa se kakih 15-20 minut hoje od koče na Ratitovcu.

Najbolj znani (vsaj meni) dostopi do Ratitovca so iz Prtovča, Torke, Rovtarice in Soriške planine. Med izhodišči je zagotovo najbolj obleagan Prtovč. Zato se odločim za Torko, kar se kasneje izkaže za pravo odločitev. Odcep za Ravne in Torko boste našli malo naprej od Zalega loga. Cesta je sicer precej strma, a dobra. Deloma asfaltirana, deloma dobra makadamska. Ko v Torki pripeljemo na cesto, ki z leve strani pripelje iz Danj zavijemo desno :arrow: Tu neprej je makadam slabši, a vseeno gre. Kmalu pridemo do spodnje postaje tovorne žičnice. Avto lahko pustimo že tu, ali pa se odpeljemo naprej po cesti, saj je kar nekaj razširitev, kjer ga lahko pustimo. Za tiste, ki ne poznajo terena, je najbolje, da se odpravijo slab kilometer po cesti naprej do Povdna in nato po markirani poti počasi proti vrhu.

Kljub temu, da srečam kar nekaj pohodnikov v navadni športni obutvi, kaj takega toplo odsvetujem :!: . Začetek poti je sicer po gozdu, a tam nekje pri 1450m se gozd neha, pot pa deloma poteka po skalah, na katerih je lahko pesek - ta kombinacija pa lahko postane precej drseča, še posebno, če se pojavi še kaka moča (dež).

Pot do koče mi vzame nekaj več kot uro zmerno hitre hoje. Na vrhu me poleg bolj zgodnih pohodnikov pozdravita čredi bikov in koz. Uf, spet bodo problemi z obadi. Muhe in mušice zaščita, s katero se namažem pred odhodom, kar dobro odbija. Proti obadom pa ni učinkovita :x

Po krajšem postanku in ojačanem čaju v koči se odpravim do cilja. Tokrat izkoristim možnost, ki jo omogočajo pravila, in se nekoliko umaknem z vrha. Pa ne zato, da na njem nebi bilo prostora. Malo nižje se nahaja posušena smrečica, ki bo ravno pravšnja za fiksiranje fiberglasa.

Tokrat se zadeve lotim z nekoliko drugačnimi antenami. Doma pustim koaks in dipol preoblikujem v vertikalko z enim radialom. Oba konca drata gresta direktno na postajo, ki je tokrat KX1 z 2-3W. Začnem na 30m in po parih klicih zadeva postane živahna. Zveze se lepo vrstijo kake dobre pol ure, nato se prestavim na 2m. Ker je "napovedan" kanal zaseden s tekmovalci, se spravim na 145500, kjer uspem narediti več UKV zvez kot do sedaj skupaj. Sledi še skok na 40m, pospravljanje in umik s sonca, ki vedno bolj žge kljub temu, da se na nebu počasi grmadijo oblaki, ki ne obetajo nič dobrega.

Pri koči me hitro mine, da bi se zadržal kaj dalj časa. Ljudi, kravala, rahlo "utrujenih" je toliko, da me mine in jo hitro odmaširam v dolino.

Resno bo potrebno razmisliti, da bi večkrat uporabil vertikalko namesto dipola - občuten prihranek na teži. Prav tako se je KX1 dobro odrezal. Zadnjič, na Lubniku, sem imel z njim nekaj problemov, saj mu je očitno nagajala bližina RTV in lokalnega RA oddajnika. Prav tako bo potrebno razmisliti, da bi s seboj imel neko senco - že dežnik bi verjetno zadoščal, saj postaje ob koncu klofarije skoraj ni bilo možno prijeti v roke - pa ne zaradi moči ;) , temveč segrevanja s strani sonca.

In še karta: http://www.geopedia.si/#T184_b5_x430105_y121427_s15
Jure S57XX

Odgovori