S5/CP-037 Štedel vrh

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-037 Štedel vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Štedel vrh (1146m) je novinec med vrhovi CP območja. Nahaja se med Selško dolino in Ratitovcem – v neposredni bližini Prtovča, ki je znano izhodišče za pohode proti Ratitovcu in nam bolj zanimivemu Altemaverju. Karte pokažejo, da gre za poraščen vrh, brez pravih poti, ki bi vodile do vrha.

Izhodišče:
Škofja Loka – Železniki – Prtovč. Dokaj dobra asfaltna cesta nas pripelje do parkirišč v okolici vaške cerkvice na višini okrog 1000m. Kljub zgodnji uri (okrog 0730) je parkirišče že do dobra zasedeno. Če boste prišli kasneje, se boste morali znajti. Ratitovec je precej oblegan hrib – podobno kot Lubnik nad Šk. Loko ali Jošt nad Kranjem, pa Šmarna gora, itd.

Slika

Dostop (modra sled):
Po cesti se vrnemo kakih 200m in ob kažipotu, ki nas usmerja proti Jesenovcu, zavijemo na dobro vidno stezo. Preko Jesenovca so v davnih časih, ko so v Železnikih še topili železovo rudi, z rudnikov na Ratitovcu tovorili rudo v dolino. V ozadju desno vidimo naš današnji cilj.

Slika

Sedaj bo že čas, da si malo pogledamo karto. Pot nas pelje po SV vzhodnem obronku 1036m visokega Paška. Preden se pot na sedli med Paškom in našim ciljem izgubi za smrekami, se še enkrat ozrem proti Prtovču.

Slika

Ni druge poti, kot izbrati, vsaj po karti, najlažji in najbolj logične dostop do vrha – naravnost po grebenu. Sliši se sicer lepo, a na začetku se je potrebno kar potruditi, da sploh pridemo do grebena. Gosta, nevzdrževana smrekova gmajna naredi vse, da nam bi hojo otežila. Zatikam se v suhe ostanke vej, a z nekaj trme in preklinjanja le pridem na greben.

Slika

Tu je stanje precej boljše, pojavi se celo stezica, ki se jo da dokaj dobro slediti. Na dveh, morda treh mestih je greben precej ozek.

Slika

Pridemo na prvi vrh, ki na kartah ni označen. Mi je pa zadeva zanimiva, saj na vrhu najdem na skalo vrisan značilen »X«. Čudno :?.

Slika

Nadaljujem z blagim spustom, gozd postane precej bolj prijeten, greben je širši in po cca 300m pridem do današnjega cilja – Štedel vrh, kot pravijo karte.

Slika

Oznake za vrh, kljub natančnemu brskanju po ne preveč visoki podrasti, ne najdem. Poseka, ki se z vrha razteza po severnem pobočju je dovolj velika, da omogoča postavljanje vseh vrst anten. Visok gozd poskrbi, da smo ves čas lepo v senci - muhe, mravlje in klopi pa, da imamo z rokami ves čas kaj početi.

Slika

Oprema je hitro postavjena in veselica se lahko začne. Na KV-ju je tudi brez posebnega znaka obup. Dvakrat moram prav malo ponoreti, da se zadeva umiri. In ko se, ni noben problem delati 3-4 CW zveze v minuti. Tokrat je tudi UKV dosti bolj živ. Precej aktivatorjev je bilo po hribih, v dolino pa tudi sežem. Z Bojanom ugotavljava, da sva na začetku in koncu CP območja – on na 001, jaz na 037. Tokrat se tudi 70MHz ne izneveri. Ljubljana gre brez problema, z Zvonetom na CP-002 bi se pa lahko tako ali tako videla, če le gozda nebi bilo vmes.

Povratek (rdeča sled):
Vsake zabave je enkrat konec in potrebno se je vrniti proti avtu. Želim raziskati drugo pot in priti do steze, ki naj bi vodila po južnem pobočju hriba. Spustim se do sedla in tu naravnost po grapi v smeri poti. Na začetku je bilo prijetno, kasneje se eksperimentiranje izkaže za veliko napako! Raje bi ostal na poti, ki sem jo poznal :x :!:

Slika

Teren sicer izgleda obetavno, a pod debelimi plastmi listja se skrivajo gladke veje, zato drsi kot sam vrag. Precej prej, kot bi bilo potrebno, naletim na dokaj novo gozdno cesto, ki je na kartah ni. Pridem tudi do steze, ki sem jo iskal. A glej ga vraga, kmalu steza izgine v plazovitem terenu. Kolikor se le da poiščem varen prehod, ki pa me pripelje precej niže od nivoja steza. Ni druge kot pohodne palice na nahrbtnik in s pomočjo vlečenja za korenine, skale in manjša drevesa naravnost v breg, kjer ponovno pridem na pot, ki sem jo iskal. Uff. Počakam, da me ujame sapa :lol:, nakar je povratek do avta le še rutina.

Slika

Zaključek:
Predlagam, da si tako za vzpon, kot spust izberete pot, po kateri sem se vzpenjal, moj povratek pa raje pozabite. Morda bo kdo, ki bi rad malo raziskoval, poizkusil dostop po SV strani, kjer je tudi greben. S ceste proti Prtovču se odcepi kar nekaj vlak, ki vsaj na začetku vodijo v pravo smer.

Naknadno raziskovanje posnetega profila poti in poglabljanje v kare 1:5000 je pokazalo, da »naš« vrh sploh ni najvišji na tem grebenu. Je za 6m nižjo od vrha, kjer sem našel narisan »X«. So narisali oznako na napačnem mestu? Je napaka na kartah? Kdo bi vedel. Do nadaljnjega ostaja v veljavi vrh, visok 1146m. Ob naslednji spremembi ARM-a pa bomo verjetno zgolj popravili koordinate, ki bodo kazale na malenkost višjega soseda.
Jure S57XX

S57BNX
Prispevkov: 49
Pridružen: 25 Sep 2008, 16:32

Re: S5/CP-037 Štedel vrh

Odgovor Napisal/-a S57BNX »

V zadnjih poročilih je že (vohati) nepogrešljive vonje poletnih pašnikov. Polagalke pehotnih min so torej že na delu. Hvala vsem, ki ste me na to opozorili.
Jure, pa tebe doma sploh še poznajo? Če boš takole nadaljeval z aktivacijami premisli, če nebi bilo smiselno doma pustiti kakšno sliko za vsak primer. :lol:

Čestitam za vztrajnost!
73, Sabina S57BNX

Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

Re: S5/CP-037 Štedel vrh

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Poznajo poznajo, he he he :lol:
Jure S57XX

Odgovori