S5/CP-029 Straža

Moderator: s58r

S5/CP-029 Straža

OdgovorNapisal/-a s57xx » 16 Apr 2009, 15:55

Na Stražo sem se odpravil popoldan, saj sem se imel zvečer namen oglasiti še v RK Lesce. Hkrati sem hotel na terenu preveriti, kako je z veljavnostjo Straže – ima ali nima tistih P150. Kolikor mi je uspelo ugotoviti, bo do nadaljnjega ostala na seznamu CP vrhov.

Straža je v zimskem času smučišče za manj zahtevne obiskovalce Bleda, v letnem času pa imajo postavljeno letno sankališče. Dostop je nezahteven. Pripeljemo se na Bled in nadaljujemo po cesti, ki pelje naprej proti Bohinju. Malce naprej od hotela Toplice bomo levo opazili tablo za letno sankališča Straža. Zapeljemo v klanec in pustimo avto na parkirišču.

Slika

Nadaljujemo peš mimo spodnje postaje sedežnice na Stražo in nadaljujemo po cesti, ki je sicer strma a nas hitro pripelje do objekta, ki stoji ob zgornji postaji sedežnice. Pravi vrh se nahaja kakih 70 m JZ od te točke. Kdor se odloči ostati tu, bo imel več možnosti za vlečenje anten kot malo višje v gozdu.

Slika

Oznake za vrh nisem našel, se pa na najvišjem delu grebenčka nahaja klopca, ki mi služi za fiksiranje fiberglasa. Z vertikalko ni problema, dipol pa bi bil malce bolj neugoden za postavitev.

Slika

O samem delu na postaji ni kaj dosti za povedat. Vse skupaj se je odvijalo bolj popoldansko, ležerno. UKV je problematičen, saj se do Ljubljane komaj prebijem. Z večjo anteno in močjo bi bilo laže.

Slika

Slika

Zaključim, ko se sonce že spusti za grebene Julijcev in jo mahnem po znani poti proti jezeru.

Slika

Za konec. Straža je lahko nezahtevna popestritev družinskega izleta na Bled. Kdor koli bi se tu izgubil je zanj bolje, da sploh ne zapusti toplega doma. Velja pa biti pazljiv, ko sankališče obratuje. Trasa tračnice seka cesto, po kateri se vzpenjamo. Toplo priporočam uporabo nadhoda, ki je tam postavljen ravno v te namene in ne zaradi lepšega.
Jure S57XX
Uporabniški avatar
s57xx
 
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 06:08
Kraj: Škofja Loka

Vrni se na CP - Škofjeloško, Cerkljansko in Polhograjsko hribovje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost