S5/CP-014 Šorta

Moderator: s58r

Odgovori
Uporabniški avatar
s57xx
Prispevkov: 1066
Pridružen: 19 Maj 2008, 08:08
Kraj: Škofja Loka

S5/CP-014 Šorta

Odgovor Napisal/-a s57xx »

Dejan se je v skladu s svojim zapisom podal na Šorto po neki dokaj nenavadni smeri. Pa ni kakega bolj normalnega dostopa, sem se vprašal? Malo študiranja kart in sem ga našel. Žal se na terenu izkaže, da je še najbolj verodostojen ortofoto posnetek, saj marsikatere poti na kartah ni, marsikatere vrisane pa ne boste več našli. GPS služi bolj za beleženje prehojene poti. Tudi brez njega se da normalno priti do vrha.

Po končani akrivaciji in najdenih oznakah za Groharjevo pot na internetu najdem tudi omembo Groharjeve poti. Imena in slika, ki jih navajam v nadaljevanju, so povzeta po tej povezavi. Pa lepo po vrsti.

Slika

Iz Škofje Loke se odpravim proti Železnikom in naprej skozi Zali Log. Na križišču za Sorico in Soriško planino ne zavijemo desno v hrib, temveč se držimo ceste ob Sori, ki bi nas pripeljala do Petrovega Brda. Kljub lepi asfaltni cesti raje ne hitimo, saj nas za ovinkom lahko na cestišču čakajo skale, ki se krušijo z bregov nad cesto. Po približno dveh kilometrih bomo zavili desno na precej slabo makadamsko pot, ki jo po zadnjih poplavah še vedno urejajo. Vidi se, da so prepusti in brežine že urejene, polagajo alkaten cevi za telekomunikacije, tako da bo verjetno tudi cesta kmalu precej boljša.
Po slabih dveh kilometrih tik pred hišami na levi (domačija Rabovc) in vikendi na desni pridemo do asfalta, kjer pustim avto.

Slika

Mahnem jo po cesti mimo prve domačije do naslednje, kjer me že čaka tablica za Groharjevo pot. Vidi se, da so doma tudi otroci, ki radi lepijo sličice tudi tam, kjer to ni najbolj primerno.

Slika

Pot se levo za hišo prične strmo vzpenjati preko travnikov. Preden pridete v gozd predlagam, da se ustavite in malo razgledate. Od tu dalje kakega posebnih užitkov ne boste več deležni, saj boste ves čas v gozdu.

Slika

Dobra, precej široka in strma gozdna pot nas pripelje do sedla Paklon. Do tu pripelje tudi precej široka nova makadamska cesta, ki je na kartah ne boste našli. Po ortofoto posnetku se vidi, da bi se do tu dalo pripeljati s ceste Petrovo Brdo – Sorica.

Slika

Nadaljujemo v smeri, ki nam jo kaže oznaka za Groharjevo pot. Malo naprej bomo zasledili še eno tako oznako, nato se moramo znajti sami.

Slika

Groharjeva pot v nadaljevanju vodi proti kmetijam (Martin), bolj na naši desni, mi pa se držimo bolj leve smeri – manjša poseka in križišče poti so označene na sliki kot »Štoleke«.

Slika

Nezahtevna pot nas pripelje do jase z naslednjim križiščem in senikom levo pod potjo (na sliki desno od Marina). Nadaljujemo po poti, ki se počasi vzpenja po severnem pobočju Šorte in pripelje do poseke na vzhodni strani vrha, kjer se konča. Končni dostop do vrha moramo opraviti skozi precej zanemarjen gozd, prepleten s podrtimi smrekami in smrečicami, tako da je potrebno biti precej pazljiv. Proti vrhu bi se lahko pognali že prej, a to namero toplo odsvetujem. Vzhodni greben je dosti manj strm (bolj redke izohipse), zato je vzpon, kljub težavnemu terenu, varnejši.

Slika

S poseke se lahko še enkrat ozremo proti Sorici in nato ostro desno v breg. Preverjam karte in GPS, če bi vrh poseke že padel znotraj dovoljenih odmikov od vrha, a z žalostjo ugotovim, da ne bo nič. Treba se bo prebiti preko poseke do grebena in nato ostro desno v goščo.

Slika

Vrh je poraščen in nekoliko razpotegnjen. Oznake ni nobene. Morda je tole znamenje jeseni pustil Dejan.

Slika

Jaz se utaborim kakih 20m vzhodneje, kjer so veje nekoliko višje nad tlemi.

Slika

Od avta do vrha sem potreboval uro in pol – ura hoje, ostalo pa primerjanje podatkov s kart s tistimi na terenu. Poti je za 3km in približno 350m vzpona. Dva odseka poti sem pri vzponu nekoliko zamočil, zato je zgornji vzpon opisan na osnovi poti, ki sem jo naredil ob povratku. Tistih dveh »prvenstvenih« smeri ne priporočam nikomur.

Slika

PPS postavim na edinem mestu, kjer lahko brez ovir raztegnem fiberglas. Vertikalka je idealna za takele primere, z dipolom bi bil križ. Le težko bi ga bilo možno postaviti – razen če se ne omejimo na 14MHz in nižji stolp. Tudi za kako večjo UKV anteno ni ravno preveč prostora.

Lokacija za UKV delo ni ravno najbolj prikladna, saj nas obkrožajo višji hribi. Kar nekoliko me preseneti KV, saj je življenja precej – na momente še preveč. SOTA frekvence so kar prepolne, kar povzroča zmedo. Žal ostalih KV aktivatorjev nisem niti slutil. Lovcem je pa tako ali tako vseeno – ko te enkrat odklofajo jim je vseeno, če te hoče narediti še kdo drug in že kličejo drugega aktivatorja, ki je morda 200 ali 300 Hz stran.

Zaključim z nekaj preko 70 zvezami kar je več, kot sem glede na lokacijo pričakoval. Vrnem se po poti, ki sem jo opisal zgoraj. Spust mi vzame približno 3/4 ure.

Kaj reči o vrhu? Razen v začetku, ko se pot vzpne po travnikih, je celotna pot nerazgledna in nezanimiva. Razen končnega vzpona na vrh pot ni nevarna. Nevarnost izhaja iz zanemarjenega gozda, polno suhih vej in drevja ki samo čakajo, da se nanje natakneš. Šorta bo na mojem seznamu »priljubljenosti« obstala precej nizko.
Jure S57XX

S56WDN
Prispevkov: 35
Pridružen: 23 Jun 2008, 16:52

Re: S5/CP-014 Šorta

Odgovor Napisal/-a S56WDN »

Jure živjo

Ja tole znamenje je moje :D.Za pravilno lokacijo se moram zahvaliti S56WRT,ki je bil pred mano z navigacijo.

73 de Dejan
Zbiram tolarje in evre kovance ter bankovce :) tako da če ima kdo kaj zame bom zelo vesel

Uporabniški avatar
S56LXN
Prispevkov: 246
Pridružen: 14 Jan 2009, 08:30

Re: S5/CP-014 Šorta

Odgovor Napisal/-a S56LXN »

Po zemljevidih sta severozahodno od Šorte tam še dve cesti:

1. V Državni topografski karti 1:25000 je vrisana povezava ceste Zali Log - Petrovo Brdo in ceste Zgornja Sorica - Petrovo Brdo in to dober km pred Petrovim
Brdom. Odcep je na 729m pred hišama na levi in desni strani ceste (po zemljevidu).

2. V Izletniški karti Škofjeloško in Cerkljansko hribovje je s ceste Zali Log - Petrovo Brdo narisan odcep do sedla Paklon v dolžini slab km in to približno na
sredini med zaselkom Zgaga in Petrovim Brdom.

Odcep št. 2 je zanimiv za aktivacijo Šorte, zlasti zlasti za tiste, ki se radi pripeljejo čim višje.

Pozdrav od Bojana
zbiratelja zemljevidov
M 1:25000 - 205 kosov

Odgovori